Volledig scherm
'Knorpoenen' maken bij de Pompoenerie in Best. © Bert Jansen

Aftrap pompoenseizoen met pompoenfair in Best

BEST - Corrie van Kronenburg, eigenaresse van de Pompoenerie in Best, begon een aantal jaar geleden met het verbouwen van pompoenen op het land bij haar boerderij.

In eerste instantie om hier en daar ter decoratie een versierde pompoen neer te zetten, maar dat werd al snel groter. Dit weekend opende ze het pompoenseizoen met een pompoenenfair.

,,Ik vond het eigenlijk gewoon leuk om pompoenen te versieren en in huis neer te zetten ter decoratie in het najaar", vertelt Van Kronenburg, ,,maar zo'n pompoenplant geeft toch best nog veel oogst en dus begonnen we met kistjes op straat."

Dat liep wel aardig en daarom besloot ze twee jaar geleden om het grootser aan te pakken. ,,En dus wijden we er een heel weekend aan. De pompoen moet nou eenmaal nog inburgeren. Het doel is om, naast het aftrappen van het seizoen, de mensen te laten zien wat je allemaal kunt doen met pompoen. De groente is in landen als de Verenigde Staten ontzettend populair en dat begint hier in Nederland ook steeds meer te komen, maar het ontbreekt vaak aan kennis wat je ermee kunt bereiden."

Op de fair konden mensen proeven van soepen, chutney, cake en hachee gemaakt van pompoen.

Deze tweede editie van de Pompoenenfair werd gestart met een workshop 'knorpoenen' maken. Een groep kinderen heeft zich de ochtend vermaakt met het maken van varkentjes van pompoenen. Oortjes, pootjes en stiften om de oogjes te tekenen. De kinderen zijn er dol op. De rest van de middag vult zich met bezoekers die het aanbod komen bekijken of een warm pompoensoepje komen eten in het café.

Het pompoenseizoen loopt van eind augustus tot begin november. Na dit weekend is de Pompoenerie dagelijks geopend. Ze verkopen diverse eetbare pompoenen, en pompoenen en kalebassen ter decoratie. Ook komen er in de herfstvakantie meerdere workshops aan om pompoenen uit te hollen en versieren voor Halloween. Tijdens Halloween (15 oktober tot en met 20 oktober) is het café geopend voor koffie, chocomel of pompoensoep.

Meer informatie op de website.