Volledig scherm
© ANP

'Alleen maar slachtoffers bij incident tussen leraar en leerling op sociale media'

BEST - Ouders die met de school ruzie maken via Facebook of leraren die op WhatsApp niet de gepaste afstand met een leerling weten te bewaren: Remco Pijpers komt in zijn onderzoek voor Kennisnet, die scholen adviseert op het gebied van ict, nogal wat incidenten op sociale media tegen. 

Op het Heerbeeck College in Best werd vorige week een medewerker op non-actief gesteld omdat deze drie leerlingen via zijn mobiele telefoon op ongepaste wijze zou hebben benaderd. De politie is een onderzoek gestart, waaruit onder meer moet blijken of de medewerker verdachte is. 

"In het algemeen kun je zeggen: ook als blijkt dat het contact met de beste bedoelingen tot stand is gekomen, heeft zo'n incident grote gevolgen voor de school én de leraar. Denk aan reputatieschade. Eigenlijk vallen in dergelijke gevallen alleen maar slachtoffers", zegt Pijpers. 

Gedragscode
De sociale media-expert adviseert scholen altijd een gedragscode op te stellen. "Sociale media zijn helemaal van deze tijd en hebben absoluut voordelen. Ook leerlingen leggen zelf contact. Een relatie tussen een docent en een leerling kan vriendelijk en hartelijk zijn, maar tegelijkertijd moet je als leraar altijd onthouden dat je een professionele relatie onderhoudt. Het is goed dat scholen daar met leerkrachten over blijven praten. Tegelijkertijd moet je beseffen dat niet alles is vast te leggen in regels. Als een leerling 's avonds laat appt dat -ie in de problemen zit, wat doe je dan? Reageer je niet, dan kan dat gevolgen hebben. Maar hetzelfde geldt als je wél reageert."

'Privé bestaat niet op sociale media'
Bovenal moeten leraren zich realiseren dat ze altijd hun school vertegenwoordigen. "Privé bestaat niet op sociale media. Scholen worstelen daarmee; ze komen bij ons met heel veel vragen daarover. Als een leraar iets op Facebook post, kan het zijn dat daar vragen over worden gesteld op school. Denk aan leerkrachten die politiek actief zijn. Of neem de discussie over Zwarte Piet: als je daar in stelling neemt, kan dat bij je terugkomen. Zeggen dat je twittert op persoonlijke titel is een lege huls."

Volgens Pijpers komt het ook wel eens voor dat accounts van leraren door leerlingen worden gehackt. "Het gebeurt niet heel vaak, maar daar ben je dan lekker klaar mee als docent."