Volledig scherm
© Thinkstock

Best: eerst eigen discussie over toekomst voeren

BEST - De gemeenteraad van Best voelt dat de druk om zich uit te spreken over de bestuurlijke toekomst door de uitlatingen van de nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma is toegenomen. Toch wil het merendeel van de raad het hoofd graag koel houden, zo bleek maandagavond tijdens een raadbijeenkomst over het onderwerp.

Jorritsma kan dus wel zeggen dat Best samen met Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son en Breugel, Oirschot, Veldhoven en Waalre in Eindhoven op moet gaan, de gemeenteraad wil eerst zelf een discussie voeren over de bestuurlijke toekomst van Best. Pas eind juni volgt een besluit over het beladen onderwerp: zelfstandig blijven, samenwerken met andere gemeenten of opgaan in een grotere gemeente.

Toekomst
De afgelopen weken konden inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers tijdens drie verschillende bijeenkomsten vertellen hoe zij de toekomst van Best zien. Daaruit bleek onder meer dat er grote verschillen bestaan: zo mag er voor ondernemers bij wijze van spreken morgen al één grote regiogemeente komen, inwoners zouden liever zien dat het dorp herkenbaar blijft en niet wordt opgeslokt door de grote stad.

Burgemeester Van Aert kreeg maandagavond de opdracht mee om een expert van buitenaf in te huren, zoals ook in Oirschot is gebeurd. Die moet op basis van de verzamelde en nog eventuele ontbrekende gegevens inventariseren voor welke maatschappelijke opgaven Best nu precies staat. Op basis daarvan worden enkele bestuurlijke modellen opgesteld die passen bij het dorp.

Best e.o.