Volledig scherm
Jo van den Boogaard. © Jean Pierre Reijnen

Best kent Jo en Jo kent Best

In de peilingOp weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart duikt verslaggever Dominique Elshout in de lokale politiek.

Hij is 62 jaar, voert de Jongerenpartij JO aan in Best en doet met die politieke partij mee aan de carnavalsoptocht. Raadslid en lijsttrekker Jo van den Boogaard heeft het niet zo op regels, zal blijken.

Bel Jo van den Boogaard op om te vragen of je hem een beetje in de weg mag komen lopen bij de carnavalsoptocht in Best, en hij begint meteen als een raket te vertellen. Dat de Jongerenpartij JO al sinds 1998 met een wagen meedoet aan die optocht, dat politieke partijen vroeger nog weleens verguisd werden als ze zich met carnaval inlieten, maar dat hij daar zelf nooit zo'n moeite mee heeft gehad. Dit jaar is het motto van Jongerenpartij JO 'Carnaval is een oeroude traditie'. Als holbewoners verkleed trekken zo'n veertig mensen op en rond twee wagens door de straten van Best. Daaraan voorafgaand is er een barbecue op het bedrijfsterrein van Theo van der Loo, grondverzet. Daar gaan Jo en ik elkaar treffen.

Zondagmiddag, een uur voor de optocht vertrekt, is er geen Jo bij Theo van der Loo. Dat komt zo: de carnavalswagen staat met stukken. Kapotte koppeling. Jo is overal van alles aan het regelen. De wagen komt uiteindelijk weer op gang en Jo komt ietsje later in zijn auto opdagen op de afgesproken plek. ,,Ik heb het nu heel druk, maar als je wilt, kun je met me meerijden, dan buurten we onderweg."

Barbecue

Maar eerst begint Jo opnieuw te vertellen. Dat de barbecue bij Van der Loo wordt gehouden, is zo'n verhaal. Vroeger deden ze dat gewoon in de berm bij het kanaal, maar de gemeente kwam ineens met regels die dat voortaan moeilijk maakten. En ze gingen nog handhaven ook. Dus werd uitgeweken naar dit particulier terrein hier.

Nu moet Jo toch echt dringend in zijn auto naar zijn huis, snoepzakken ophalen. De zakken worden later op de middag uitgedeeld aan het publiek. ,,Omdat het verkiezingen zijn, hebben we er dit jaar een sticker van onze partij in gedaan. Normaal geven we er duizend weg, maar deze keer zijn het er 1.500."

Zo hoopt Jongerenpartij JO wat extra stemmen te trekken. Ietsje meer dan de vorige keer zou fijn zijn, want toen kwam de partij tien stemmen tekort voor een derde zetel in de raad, die in Best uit 21 leden bestaat. Heel groot was Jongerenpartij JO nooit. Eén keer sinds de oprichting in 1982 deden ze mee aan de coalitie. Het 'JO' uit de naam staat voor Jong en Ongebonden. Jo zelf draait al vanaf het begin mee met JO, en zal deze zondag ook nog een trofee krijgen omdat hij aan zijn 33ste optocht toe is. Jo kent Best, Best kent Jo. Hij trok bij de vorige verkiezingen 627 stemmen.

Carnavalsmotto

Jong en Ongebonden, zelf houdt Jo ook niet zo van knellende banden en regels. Terwijl hij vlot door de straten van Wilhelminadorp rijdt, noemt hij even het carnavalsmotto van JO van twee jaar geleden. ,,Alle hens aan dek, steeds meer regels maken ons gek."

Op zijn dashboard ligt een rode wikkel die sterk doet denken aan het logo van een bekende frisdrank. 'Joca Cola' staat erop. ,,Die hebben we een jaar of tien geleden gebruikt in de optocht in Eindhoven. We deden ze om onze blikken bier zodat niemand zag dat we alcohol dronken. Maar een vrouw uit de jury vond het een bietje verdacht en viet een slok..."

Regels zijn mooi, maar ze zijn er ook om te buigen, zegt Jo. Niet alles moet ook per se altijd helemaal politiek correct. ,,We hebben vanochtend een ontbijt gehad met een striptease. Dat hoeft niet in de krant, mag wel, het is voor de mannen, het is een traditie."

Of dat wel kan, striptease in deze tijden van MeToo, vraag ik toch maar even. Jo mompelt er snel overheen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement