Volledig scherm
Informateur en toekomstig formateur John Verheijen. © VVD Best

Best kiest voor grote coalitie

BEST - Verkiezingswinnaar VVD gaat met CDA, Best Open en Jongerenpartij JO onderhandelen over een nieuwe coalitie in Best. Die combinatie kan bogen op een zeer ruime meerderheid: 15 van de 21 zetels.

Dat blijkt uit het verslag dat informateurs John Verheijen en Rik Dijkhoff woensdagavond presenteerden. De keuze voor vier partijen ligt niet meteen voor de hand, omdat de VVD (6 zetels) ook met twee van de drie beoogde partners tot een stevige meerderheid zou kunnen komen. Tijdens het informatieproces is ook een coalitie van VVD, Best Open en JO ter sprake gekomen; de VVD zou in dat geval twee wethouders leveren. Maar juist de liberalen hebben een voorkeur voor een vierpartijencoalitie, 'omwille van de balans in het college'.

VVD, Best Open en JO zijn volgens het verslag door bijna alle partijen aangemerkt als logische coalitiepartijen. Opvallend is dat Verheijen en Dijkhoff schrijven dat 'de jongerenpartij zich ervan bewust moet zijn dat dit meer verantwoordelijkheid voor hen met zich meebrengt in raad, college en naar buiten toe.' In het verslag leggen de informateurs overigens geen directe link tussen de bestuurlijke onervarenheid van JO en de keuze voor vier partijen.

Logische keuze

Het CDA wordt daarbij gezien als de meest logische keuze om het viertal te completeren. De christendemocraten verloren weliswaar terrein bij de verkiezingen, maar zijn in aantal stemmen de tweede partij. 'We verwachten dat deze partijen kwalitatief goede wethouderskandidaten kunnen leveren die onderling en met de raad de gewenste chemie tot stand kunnen brengen. Daarnaast doet het recht aan de uitslag van de verkiezingen.'

Afgezien van JO hebben de vier partijen al eerder een wethouderskandidaat naar voren geschoven. In alle gevallen met ruime ervaring: Verheijen en Marc van Schuppen (Best Open) waren de afgelopen vier jaar wethouder. Namens het CDA is oudgediende Paul Gondrie beschikbaar, naast andere kandidaten die de partij nog niet bij naam heeft genoemd.

Nu de beoogde coalitie bekend is, gaat Verheijen als formateur de besprekingen tussen de vier partijen leiden. Collega-informateur Rik Dijkhoff begeleidt de werkgroep die namens de gehele raad tot een beleidsakkoord moet gaan komen. Hij verwacht daar ruim een maand voor nodig te hebben. Vervolgens wordt het raadsbrede akkoord aan maatschappelijke organisaties voorgelegd. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement