Volledig scherm
Konijn van kunstenaar Tom Claassen

Best krijgt konijn en soort-van-hond als compensatie voor problemen met mol

BEST - Best beschikt binnenkort niet alleen over een reusachtige mol op het spoordek, maar ook over een manshoog konijn en een soort hond met nijlpaardenlijf. De beelden komen ergens in de buurt van het spoordek te staan. Ze worden niet dicht bij elkaar geplaatst.

Kunstenaar Tom Claassen biedt de twee nieuwe, hagelwitte beelden aan als compensatie voor de schade die de afgelopen jaren aan de mol is ontstaan.

Polyester
Het konijn is inmiddels in Best gearriveerd: dat werd dinsdagmiddag aan pers en gemeenteraadsleden gepresenteerd. Claassen vervaardigde de afgelopen vijftien jaar al meer van zulke enorme knaagdieren. De eerste, donker gekleurde exemplaren staan sinds 2003 in Rotterdam. Een soortgelijk model als nu in Best stond, was tot voor kort te zien bij de werkplaats van Piet Hein Eek in Eindhoven. Daar werd het konijn echter vernield, met forse schade tot gevolg. "Dat beeld was in principe niet bedoeld om buiten te staan", aldus Claassen. "Het Bestse exemplaar is gemaakt van gewapend polyester, en daarmee veel sterker."

Het andere dier dat Claassen ter compensatie aan Best overdoet, heeft ook een tijdje bij Eek gestaan, maar dan binnen in het kantoor. Dat wordt nu door de kunstenaar nog verstevigd en geschikt gemaakt om in de openbare ruimte te staan.

Geen zegen
De mol staat inmiddels ruim vijf jaar in Best, maar er rust vooralsnog geen zegen op het spraakmakende beeld. De buitenkant vertoonde al snel scheuren, die Claassen na meerdere pogingen niet weggewerkt kreeg. Een grondige renovatie aan de binnenkant bleek nodig om de problemen echt te verhelpen, maar die kon Claassen niet betalen. Vandaar dat hij Best nu in plaats van 60.000 euro twee beelden – met een marktwaarde van 90.000 euro – schenkt.

Volledig scherm
De mol en het konijn van Best worden bekeken door gemeenteraad © Jurriaan Balke

Best e.o.