Volledig scherm
© Thinkstock

Best renoveert bestaande huurwoningen én maakt ze levensloopbestendig

BEST - Bij alle nieuwe bouwinitiatieven moet de eis gesteld worden dat de woningen levensbestendig worden, zodat huurders of inwoners met een eigen woning langer in hun woning kunnen blijven wonen.

Woningcorporaties moeten ervoor zorgen dat bij renovatie van bestaande huurwoningen deze ook meteen zo worden opgeknapt dat ouderen ook met een beperking kunnen blijven wonen in hun eigen woning. "Ouderen met een eigen huis kunnen vaak geen nieuwe hypotheek afsluiten voor aanpassingen aan hun eigen woningen. Daarom gaan we in 2017 met de regiogemeenten bekijken of een 'blijverslening' ingevoerd kan worden. Met deze lening kunnen ouderen hun huis levensloopbestendig maken", vertelt de verantwoordelijke Best Open wethouder Marc van Schuppen in de nieuwe beleidsnota `Wonen en Zorg`.

De SeniorenRaad Best heeft kanttekeningen geplaatst bij de mogelijke renovatie van bestaande woningen in een aantal wijken in Best. "In veel woningen die in de jaren 1950 – 1970 in het centrum en Wilhelminadorp zijn gebouwd, kan wel een traplift geplaatst worden. Maar de rest van de woning voldoet dan nog niet door bijvoorbeeld een te krappe verkeersruimte bij het gebruik van hulpmiddelen in de sanitaire ruimte om hulp te verlenen", merkt de SeniorenRaad in de nota op. "Kiezen voor nieuwbouw op plekken waar renovatie geen optie is. Dit gebeurt nu al met enkele flats aan de W. de Zwijgerweg die door corporatie Thuis worden afgebroken om nieuwbouw te kunnen realiseren. merkt de wethouder desgevraagd op. Om al die mogelijke acties te kunnen onderzoeken stelt het college voor een bedrag van 50.000 euro in de begroting op te nemen.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Best e.o.