Volledig scherm
Burgemeester Anton van Aert van Best tijdens een debat-wedstrijd voor scholieren in het provinciehuis in Den Bosch. © Marc Bolsius

Best wil Van Aert, maar wil Van Aert Best nog?

ANALYSEBEST/EINDHOVEN - Het was bijna een noodkreet. Tientallen Bestenaren deden deze week met een brief een poging om burgemeester Anton van Aert voor een tweede periode van zes jaar te behouden. 

Maar wil hij zelf eigenlijk wel? Vanuit de gemeente kwam slechts een koele reactie op het sympathieke schrijven. Het zorgt voor een mist rond een burgemeester die vijf jaar van zijn eerste termijn erop heeft zitten, zonder onomwonden aan te geven of hij nu wel óf niet nog voor een tweede termijn wil gaan. 

Verhuizen naar Boxtel
Van Aert - oud-wethouder in Boxtel - wil zelf weer officieel in zijn witte vrijstaande woning in Boxtel wonen, heeft hij vorig jaar intern al eens aangegeven. Het antwoord op de vraag of hij nog wel burgemeester in Best wil zijn, lijkt dan ook te moeten luiden: nee, misschien gelooft Van Aert het wel. Volgens de gemeentewet zijn burgemeesters immers verplicht om in hun gemeente te wonen. Van Aert doet dat nu, in een huurhuis aan de Oranjestraat. Als hij dat niet meer wil, wil hij er blijkbaar ook geen burgemeester meer zijn. 

'Burgemeesteren' in Best oké, maar er wonen is andere koek voor Van Aert. Al vanaf zijn aanstelling is het een heikel punt. De vertrouwenscommissie liet kandidaten die in 2012 solliciteerden op de vacature in Best uitdrukkelijk weten dat hij of zij in Best moest gaan wonen. En dat men daar, in tegenstelling tot enkele andere regiogemeenten, echt aan hechtte. Het duurde na zijn aanstelling nog zeker een jaar voordat hij in Best een huurwoning betrok. In de tussentijd heeft hij nog geprobeerd onder dat verhuizen uit te komen maar de vertrouwenscommissie hield voet bij stuk. En nu speelt de discussie opnieuw. Van Aert wil er niet in de krant op reageren. Het is nu onderwerp van gesprek tussen hem en de vertegenwoordigers van de raad. Een woordvoerder formuleert het als: ,,Die ruimte wil hij graag zo laten." 

Vangnet
De vraag is waarom Van Aert het op deze manier aanpakt? Hij heeft hoe dan ook een vangnet. De nu 58-jarige burgemeester heeft in elk geval tot aan zijn pensioen recht op wachtgeld als hij niet voor een tweede termijn in Best gaat. Hij kan aanspraak maken op een verlengde uitkering. Dat bevestigt een uitkeringen-specialist van het bedrijf Raet. Dat komt onder meer omdat hij al meer dan tien jaar in het bestuur actief is. Voor zijn komst naar Best was hij tien jaar wethouder in Boxtel. 

De bestuurder heeft het eerste jaar recht op tachtig procent van zijn laatste inkomen. De jaren daarna is dat zeventig procent. De Bestse burgemeester toucheert dit jaar een salaris van bijna 111.000 euro, inclusief eindejaarsuitkering en vakantiegeld. Hij is verplicht om passend werk te zoeken en te aanvaarden en moet daarvoor een re-integratiebedrijf inschakelen. Daar staat tegenover dat hij mag bijverdienen zonder gekort te worden op zijn wachtgelduitkering: in het eerste jaar mag dat tot twintig procent van uw laatste inkomen. De jaren daarna is dat dertig procent. 

Dat Van Aert recht heeft op wachtgeld is niet het gevolg van een slim uitgekiende maas in de regeling: dat is gewoon zijn recht als hij in september 2018 zou stoppen. Zijn woordvoerder zegt daarover: ,,Wat de uitkomst de komende weken ook is, de burgemeester heeft en houdt nog vele ambities. Het onderwerp wachtgeld is op dit moment dan ook niet passend."

Best e.o.