Volledig scherm
Raadsvergadering in Best © Jean Pierre Reijnen

Best wil zelfstandig blijven én bevoegdheden overdragen

BEST - Een grootschalige herindeling zoals burgemeester Jorritsma van Eindhoven het zich begin van het jaar nog voorstelde hoeft er van Best niet te komen. Een verdergaande samenwerking met andere gemeenten, bij voorkeur in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) wel. 

Mét overdracht van eigen bevoegdheden middels een mandaat, heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Maar Best wil wél zelfstandig blijven als het gaat om 'maatschappelijke opgaven met een lokaal karakter'. 

Hoe dat eruit moet zien, was onderwerp van een hevige discussie onder de raadsleden. Want welke bevoegdheden geef je uit handen, welke wil je absoluut zelf behouden? Nu al maken de negen SGE-gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre afspraken op het gebied van onder meer woningbouw en bedrijventerreinen. Maar er zijn wel meer onderwerpen die het lokale niveau ontstijgen.

Discussie

 ,,Sport, cultuur en welzijn, daar heeft Best genoeg slagkracht voor. Maar wonen, zorg, welzijn en onderwijs zijn specifiek gebieden die passen bij niveau van het Stedelijk Gebied", sprak Leo Bisschops van Lokaal Best. Maar hij gaf ook aan de invulling van een dergelijke overdracht onderwerp moet zijn van een discussie waar alle negen gemeenten bij betrokken moeten worden, áls deze tenminste ook voor een verdergaande samenwerking zijn. 

Andere vraag is hoe zorg je ervoor dat besluitvorming democratisch blijft en niet merendeels achter gesloten deuren plaatsvindt? En welke rol spelen de raadsleden? Die zullen meer dan nu het geval is moeten worden betrokken bij de besluitvorming, vindt de Bestse gemeenteraad. Grote klacht van raadsleden uit alle SGE-gemeenten is dat ze pas aan het eind van de onderhandelingen tussen de portefeuillehouders uit de colleges hun handtekening mogen zetten. ,,We willen als raad kaders kunnen blijven stellen en controleren, zoals we nu ook doen bij de begroting", zei VVD-fractievoorzitter Rik Dijkhoff.

Onenigheid

Veel onenigheid was er over de vraag: moet Best gesprekken met andere buurgemeenten aangaan over andere vormen van verregaande samenwerking inclusief bestuurlijke fusie? Vooral Best Open wil pertinent niet over een fusie of herindeling praten. ,,Niet nodig", vond fractievoorzitter Veronique Zeeman. 

Lokaal Best, ChristenUnie en D66 pleitten ervoor om Oirschot expliciet te noemen als gesprekspartner, maar kregen daar de handen niet voor op elkaar. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.