Volledig scherm
Aarle in Best © Ronald Otter

Best zet vaart achter ontwikkeling Aarle

BEST - De bestemmingsplanwijziging voor megawijk Aarle in Best wordt onverkort doorgezet. De gemeente wacht de verdieping van de regionale woningbouwafspraken niet af.

Megawoonwijk Aarle komt er, verzekert wethouder Marc van Schuppen (Best Open, ruimtelijke ordening). Best zet de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen voor de 880 woningen onverkort door, zo heeft hij de gemeenteraad meegedeeld. 

De gemeenteraden van Best, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven, Eindhoven, Nuenen, Waalre, Geldrop-Mierlo en Helmond  moeten deze of volgende maand nog een oordeel vellen over de afspraken die hun wethouders wonen onlangs met elkaar hebben gemaakt. Daarna moeten de afspraken tussen deze gemeenten, die samen het stedelijk gebied Eindhoven (SGE) vormen, nog verder worden verdiept. 

Bouwgrond

Maar Best wacht deze verdieping niet af, omdat de tijd ontbreekt. Projectontwikkelaars hebben bouwgrond voor Aarle aan de gemeente verkocht voor een lagere prijs dan ze er zelf voor betaalden. De afspraak was dat ze in ruil daarvoor binnen een aantal jaar mochten bouwen, maar die termijnen lopen binnenkort af. De claims voor misgelopen winsten kunnen de gemeente miljoenen euro's kosten. ,,Binnen het overleg is er alle begrip voor dat wij verdergaan", zegt Van Schuppen. 

Hij verwacht niet dat een van de andere gemeenteraden in de regio dwarsligt bij de uitwerking van plan Aarle. ,,Dat zou buitengewoon merkwaardig zijn. Op het moment dat een gemeente afhaakt bij de woonafspraken, heb je ook een probleem met de doorontwikkeling van de SGE."

Het stedenbouwkundig plan voor Aarle is klaar, het is nu wachten op het oordeel van de projectontwikkelaars. ,,Zij moeten de plannen uiteindelijk uitvoeren", zegt Van Schuppen. Volgens hem heeft het coördinatieteam wonen van het stedelijk gebied het plan al inhoudelijk bekeken. ,,We moeten alles beter laten aansluiten op natuurgebied Het Groene Woud en ook de ambitie die we hebben om water door de wijk te laten stromen mag nog worden aangezet. Dat zijn kritische kanttekeningen die betekenen: 'u bent op de goede weg'."

Bestemmingsplan

Medio vorig jaar diende Best ook al een ontwerp bestemmingsplan in voor duizend woningen. Daar zette de provincie echter een streep door, omdat toen al duidelijk was dat er nieuwe woonafspraken aan zaten te komen. Die zijn er nu, als de raden er tenminste mee instemmen. 

Omdat de markt veranderd is en er vooral veel vraag zou zijn naar kleinere woningen, krijgen projecten op de plaats van oude fabrieken, kantoren, schoolgebouwen en kerken de komende drie jaar voorrang. Nieuwe uitbreidingslocaties komen er niet bij, tenzij er iets heel unieks voorbijkomt. 

De negen grootste bestaande woningbouwplannen (Nuenen-West, Tongelresche Akkers, Blixembosch, Waalre-Noord, Meerhoven, Ekenrooi Zuid, Zilverackers, Brandevoort, Aarle) gaan alle door, maar vaak wel in afgeslankte vorm. Ook zal vaker voor fasering worden gekozen. 

Dat geldt dus bijvoorbeeld voor Aarle, waar ten minste 135 van de 1.000 geplande woningen worden geschrapt. De wijk wordt volgens Van Schuppen 'kamer voor kamer' opgebouwd, vanaf de Ringweg. Zo wordt voorkomen dat mensen jaren in een lege wijk lijken te wonen, zoals in Dijkstraten lange tijd het geval was. 

Ook moeten de bestaande plannen zich beter van elkaar onderscheiden. Aarle heeft thema's als 'kleinschalige voedselvoorziening', 'zelfvoorzienend' en 'duurzaam' meegekregen. De wijk moet daarmee niet alleen lokale bevolking aantrekken, maar ook forenzen van buitenaf. Uit Eindhoven én de Randstad. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement