Volledig scherm
© ED

Bestenaren moeten per 1 januari betalen voor restafval bij milieustraat

BEST - Weer is er commotie over afval in Best. Dit keer gaat het om de nieuwe aanleveringsregels bij de milieustraat. Wie er per 1 januari huishoudelijk afval aanbiedt, moet daarvoor al na twee bezoeken betalen.

Woon je in Best en heb je nog huishoudelijk afval over dat niet in de restafvalemmer past? Dan doe je er verstandig aan om dat vandaag - vrijdag - of uiterlijk zaterdag nog bij de milieustraat in te leveren. Per 1 januari wijzigen de regels voor het brengen van afval. Inwoners van Best krijgen nieuwe pasjes voor de milieustraat, die deze week worden verspreid. 

Vanaf volgend jaar kunnen inwoners uit Best nog maar twee keer per jaar hun restafval gratis bij de milieustraat aanbieden. Na de derde keer moet voor elke halve kuub 5 euro worden betaald. De gemeente heeft deze week twee bakken van een halve en een hele kuub voor de ingang van de milieustraat geplaatst, die ervoor moeten zorgen dat er geen discussie ontstaat over de hoeveelheid binnengebracht materiaal. 

Twee zakken afval

Tot eind december mogen mensen nog twee zakken huishoudelijk afval zonder meer gratis komen brengen. Zijn het meer dan twee zakken, dan valt het afval in een andere categorie; dezelfde waar ook het bouw- en sloopafval onder valt. Daarvoor moet weliswaar 20 euro per kuub worden afgerekend, maar pas bij het 21ste bezoek. Voor de eerste twintig bezoeken hoeft niet te worden betaald.

Veel Bestenaren zijn onaangenaam verrast door de nieuwe maatregel, blijkt uit reacties op het Facebook-forum Het Afval van Best. Vrijwel niemand bleek op de hoogte. De manier van communiceren had vele malen beter gekund, vinden ze. 

Volledig scherm
© ED

De verwachting is ook dat het zwerfafval in Best zal toenemen. Sinds de invoering van het nieuwe afval inzamelingssysteem plaatsen bezoekers van Het Afval van Best met enige regelmaat foto's van zwerfafval in hun dorp. Vooral bij de appartementencomplexen wordt door niet-bewoners afval gedumpt. Daar begint pas in 2018 - in versimpelde vorm - de nieuwe manier van afval scheiden. Om dat mogelijk te maken, worden binnenkort ondergrondse containers geplaatst. In afwachting daarvan zijn deze maand bij de Willem de Zwijgerflats nog sloten op de rolcontainers gezet. De gemeente constateerde namelijk dat er veel 'oneigenlijk gebruik' van de containers wordt gemaakt. 

Te klein

Probleem is vooral dat veel mensen de emmers voor restafval en luiers en incontinentiemateriaal als te klein ervaren. Voor ouders met kinderen in de luiers is onlangs een oplossing gekomen. De gemeenteraad steunde medio november een motie van GemeenteBelangen, waardoor zij nu kosteloos een extra luieremmer kunnen aanvragen. Maar kattenbezitters weten niet goed hoe ze het gebruikte grind van hun huisdier kwijt moeten raken. Wie een tweede emmer voor restafval wil, moet daarvoor 75 euro per jaar betalen. 

Wie dat wil, kan overigens nu wel een alternatief krijgen voor de ontbrekende  trekstang bij de emmers van 45 liter. Een inwoner van Best heeft een treklatje bedacht. Kringloopwinkel Het Goed is bereid gevonden het treklatje te vervaardigen. Elk huishouden mag er gratis één komen ophalen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement