Volledig scherm
Tijdens NLDoet schilderden vrijwilligers stoelen bij Buutvrij. © Jean Pierre Reijnen

Bezwaarmakers dagen niet op bij commissie Buutvrij

BEST - Een vreemd gezicht in het Bestse gemeentehuis maandagavond. Daar moest Liesbeth van der Velden, initiatiefneemster van Buutvrij, zelf uitleggen wat de redenen waren voor omwonenden om bezwaar aan te tekenen tegen de horecavergunning van haar project.

Buutvrij moet een plaats worden waar mensen wat kunnen eten en drinken, aan de rand van Heivelden. Er komt ook een winkel en moestuintjes. Het moet een werkplek worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar sommige omwonenden zien het plan van Van der Velden niet zitten. Daarom tekenden zij bezwaar aan toen de gemeente een horecavergunning toekende aan het initiatief. Ze namen bovendien een advocaat in de arm. Maar als op maandagavond de onafhankelijke commissie bijeenkomt om het bezwaarschrift in behandeling te nemen, zijn er slechts drie belanghebbenden: Van der Velden en haar partner, en één ambtenaar van de gemeente. Van de bezwaarmakers of hun advocaat geen spoor.

Geen woordvoerder

Normaal gesproken zou de commissie, bestaande uit juristen, zowel de omwonenden als de gemeente en de initiatiefnemers moeten horen. Op basis daarvan schrijft die commissie een advies voor de gemeente. Maar omdat er nu niemand is om het woord te voeren namens de omwonenden krijgen de initiatiefnemers een schot voor open doel. Gelukkig heeft de gemeente bemiddelingsgesprekken gevoerd tussen de partijen, en dus kan uit de tweede hand wel ongeveer verteld worden wat de omwonenden zo steekt in het plan. 

Onder anderen een bouwlamp zou voor irritatie zorgen. Van der Velden: ,,Om ze tegemoet te komen sturen we daarom nu steeds een berichtje als die lamp echt aan moet, met uitleg over waarom dat zo is. We proberen erop te letten."

Alcohol

Maar de drank- en horecawet gaat niet over bouwlampen, alleen over het al dan niet schenken van alcohol. Voor de aanwezigen is het een raadsel waarom de omwonenden daartegen bezwaar zouden maken. ,,Misschien zijn ze bang dat er in de toekomst een soort kroeg komt met grote feesten. Maar dat is niet ons voornemen en dat is nu ook helemaal niet aan de orde. Ik zie niet hoe omwonenden in hun recht geschaad worden als er een biertje kan worden besteld in plaats van een colaatje." 

Bovendien is nog maar de vraag of het bezwaar gegrond kan worden verklaard omdat er nog een afstand van enkele honderden meters zit tussen het pand en de klagers. Het zijn allemaal interessante kwesties waarop de bezwaarmakers misschien wel hele zinnige antwoorden hebben, maar die blijven dus vooralsnog uit. De commissie brengt waarschijnlijk binnen twee maanden een advies uit aan de gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement