Best brandweer wedstrijden
Volledig scherm
Best brandweer wedstrijden © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Brandweerwedstrijden in Best: Meer druk dan bij gewone oefeningen

BEST - Een brand in een strandpaviljoen en een ongeluk tijdens de opbouw van een podium. Het lijken zware ongelukken maar gelukkig werden deze situaties afgelopen zaterdag alleen nagebootst voor een brandweerwedstrijd op Aquabest.

Ieder jaar organiseert het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) een wedstrijd om te kijken welke brandweerkorpsen het best een situatie onder controle kunnen krijgen. Na een eerdere provinciale ronde werd in Best zaterdag de strijd om wie de beste in de gewestelijke hoofdklasse is beslecht. De wedstrijd is volgens Christian Dijkhuizen, de bedenker van de oefening die de deelnemende teams moeten ondergaan, meer dan een oefening. ,,Wanneer een korps normaal een training heeft, is er veel minder spanning en druk. Bij deze wedstrijd is die er wel aanwezig door het competitie-element. De zeven deelnemende teams moeten presteren om zo hoog mogelijk te eindigen. En daarnaast moeten zij binnen de afgesproken tijd die voor de oefening staat opereren."

Geheim
De deelnemende teams verzamelden zich in de Paul Schouten kazerne in Best. Daar werden zij vlak voordat hun oefening zou beginnen naar een startlocatie gebracht. De locatie bleef tot het laatste moment geheim voor alle deelnemers om zo niemand een voordeel te geven. Uiteindelijk kregen zij te horen dat er een middelbrand was in een strandpaviljoen op Aquabest. Eenmaal daar aangekomen gebeurde er een ongeluk tijdens de opbouw van een podium waardoor de brandweerlieden moeten anticiperen op wat er ineens gebeurt. Jurylid Alex Martens legt uit waarnaar er allemaal wordt gekeken. ,,Ieder team pakt het op zijn manier aan. Maar het belangrijkste is dat zij de slachtoffers die er zijn de juiste prioriteit geven. De een is er namelijk slechter aan toe dan de ander. Daarnaast hebben we ook een aantal andere punten zoals de communicatie van de deelnemers en hebben we een lijst waar wij hen nog meer op beoordelen."

Volgens Martens liggen de niveau's van de ploegen dichtbij elkaar. ,,Je ziet dat er niet veel verschil is tussen de deelnemende teams." Uiteindelijke bleken de teams uit Mierlo en Den Bosch de opdrachten het beste te hebben uitgevoerd. Zij mogen nu naar de landelijke finale in september van dit jaar in Zaandijk.

Best brandweer wedstrijden
Volledig scherm
Best brandweer wedstrijden © Fotopersburo van de Meulenhof BV