Volledig scherm
© Thinkstock

Buurt-AED al vijf keer in een halfjaar tijd uit zijn kast gehaald

BEST - De Bestse wijk Speelheide beschikt sinds mei dit jaar over een AED, betaald uit het buurtbudget. Vier van de vijf keren dat de hartdefibrillator al is ingezet, ging hij de wijk uit.

Dit bevestigt het nieuws dat deze week naar buiten kwam: Nederland hangt vol met hartdefibrillators, maar de meeste blijken voor het grote publiek onvindbaar of zijn alleen tijdens kantooruren beschikbaar. "Maar één keer is de AED in onze eigen wijk ingezet, de andere vier keer ging het om een incident elders: in het centrum of Wilhelminadorp bijvoorbeeld", zegt beheerder Theo Stroosnijder in een interview met deze krant.

De gemeente laat via een woordvoerder weten 'een goed bereikbaar AED-netwerk belangrijk te vinden', maar nog niet te weten of er dit jaar nog geld overblijft uit het gezondheidsbudget voor de aanschaf van hartdefibrillatoren. Ook de buurtbudgetten voor 2016 zijn al op. "Maar voor 2017 zijn wel weer budgetten beschikbaar", meldt zij. Daarnaast zegt ze dat zich een aantal maanden geleden een inwoner heeft gemeld die de coördinatie op zich wil nemen van een gemeentebreed netwerk van 24 uur per dag toegankelijke AED's. "Hij is van plan ons binnen enkele weken te vertellen hoe het initiatief ervoor staat."

Best e.o.