Volledig scherm
Onderzoek na de gewelddadige dood van Dennis Struijk in de Johannes Klingenstraat in Best. © Bert Jansen

Buurtbewoners in Best maken zich zorgen na vijf schietpartijen in acht maanden

BEST - Het is de vijfde keer in acht maanden tijd dat Best het toneel is van kogelgeweld (zie kaartje hieronder). Maandag kreeg een bewoner in zijn huis aan de Melde ruzie met twee bezoekers. Bij de schietpartij raakte hij gewond, evenals één van de twee bezoekers. Beide mannen zijn aangehouden. De derde verdachte is nog altijd voortvluchtig.

Begin mei werd drie straten verderop, in de Meester C. Goselingstraat, een vrouw onder vuur genomen toen ze 's ochtends de afvalcontainer aan straat zette. Een maand eerder was het raak bij een conflict in de relationele sfeer in de Amsterdamsestraat. 

En dan zijn er ook nog de twee doden die in 2017 vielen na kogelgeweld. Bosschenaar Yassine Majiti werd begin november doodgeschoten na een salsafeest bij Aquabest en crimineel Dennis Struijk werd eind augustus geliquideerd in de Johannes Klingenstraat. Die laatste straat is vijfhonderd meter verwijderd van de Melde. Daarmee is de wijk Wilhelminadorp 'goed' voor drie van de vijf schietpartijen. Hoewel de misdrijven niks met elkaar te maken lijken te hebben, maken buurtbewoners zich zorgen.

Lees verder onder het kaartje.

Volledig scherm
Overzichtskaartje met de locaties van de schietpartijen in Best. © maps4news.com/Andes

Extra blauw

Dat komt vooral ook door de omstandigheden. Maandagavond werd er geschoten op een doorsnee tijdstip in een doorsnee straatHet gebeurde rond zeven uur, mijn kinderen waren verderop nog buiten aan het spelen”, vertelt een bewoner van de Melde. „Dat is niet prettig.”

Voor de politie zijn de schietpartijen geen reden voor extra blauw op straat. Dit soort zaken laten zich niet voorspellen. Daarom heeft de inzet van extra surveillance geen meerwaarde”, zegt een woordvoerder van de politie. Ondertussen houdt burgemeester Hans Ubachs zich op de vlakte over het opvallende aantal schietpartijen in zijn gemeente. Baart hem dat zorgen? Ubachs, ontwijkend: „Ik heb vertrouwen in de politie en het onderzoek dat nu loopt.

Narcostaat

De nieuwe burgemeester in Best moet stevig in zijn of haar schoenen staan als het gaat om de bestrijding van criminaliteit. „Hier in Best is dat ook goed te zien, bijvoorbeeld bij de schietpartij van maandagavond”, zei commissaris van de Koning Wim van der Donk dinsdag tegen de gemeenteraad. „We zijn een narcostaat geworden, daar beginnen we enorm last van te hebben. In het strafrecht is dat al een enorme nachtmerrie. Die taak, de veiligheid in woonwijken garanderen, wordt voor een burgemeester met de dag serieuzer en is daarom belangrijk in het selectieproces.”

Volledig scherm
Onderzoek na schietpartij in Mr. C. Goselingstraat in Best begin mei 2018. © Bert Jansen
Volledig scherm
Schietpartij op Melde in Best op 4 juni 2018. © Bert Jansen
Volledig scherm
Schietpartij Aquabest begin november 2017. © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement