Celstraffen tot 12 jaar geëist voor bazen Party King Best: 'beroepsmisdadigers die altijd bezig waren met productie drugs'

VideoDEN BOSCH - Beroepsmisdadigers, die elk moment van de dag bezig waren met handel en productie van harddrugs. Gewoon, alsof het om een timmerfabriekje ging. Dat zijn volgens het OM Alfons G. (52, Best) Rens H. (57, Kaatsheuvel), en Bert L. (39, Waalwijk), de drie hoofdverdachten in de trefpunt-zaak. Zij moeten daar respectievelijk twaalf, elf en tien jaar cel voor krijgen, zo werd donderdagmiddag geëist. Mede-verdachte Maikel van D. uit Goirle hoorde vijf jaar tegen zich eisen.

Hoewel officier van justitie Toine van de Ven bijna vier uur aan het woord was, ging het volgens hem over een in principe simpel onderzoek. Een camera op de deur van de Bestse Party King, wat microfoons er binnen, dat was alles. Het leverde 9500 gesprekken op, allemaal over drugs. En dat resulteerde in zeker elf deelonderzoeken, veel tussentijdse successen plus een ‘klapdag’ op 4 april 2016 met 124 doorzoekingen en 56 arrestaties.

Dekmantel

Volledig scherm
Politie-inval bij Party King in Best © Bert Jansen

Alleen Rens H., feitelijk eigenaar van het Bestse cateringsbedrijf, gaf toe dat het een dekmantel was. De andere (hoofd-) verdachten zeggen dat er enkel wat werd geouwehoerd met veel grootspraak en opschepperij. Mooi niet, volgens Van de Ven. Drugs werden met name genoemd.

Als het om specifieke deals of labs ging, werden deze opgerold en altijd klopte het precies met wat in de Party King werd besproken. Sterker: erna werd er gemopperd, de schade berekend en men maakte zich zorgen om ‘onze kok’ (laborant Maikel van D). Voornaamste aanklacht tegen de drie is het vormen van een criminele bende.

Dat is overduidelijk het geval, vond Van de Ven, hij zag ‘overweldigende aanwijzingen’. De drie werkten georganiseerd, met een structuur, langdurig en professioneel. Alles draaide binnen de Party King om drugs. Eigenaar Rens H. kreeg zijn catering niet van de grond, kreeg grote schulden waarop Alfons G. beloofde vijftig mille te investeren. Hij kwam elke dag langs, en kreeg opvallend bezoek. Rens begreep al snel wat er aan de hand was, begon ‘te wegen en te verpakken’ en zo ‘sloop het er in’ Hij kon niet anders, vond hij. Bert L., was er ook altijd, en meer de uitvoerder. Bepaald geen loopjongen.

Kinderen

De officier somde voorbeelden op van gesprekken met en over klanten. Vraag en aanbod kwamen in Best bij elkaar. Men bestelde M (mdma), P, (PMK), A (Amfetamine) en olifantjes, handgranaatjes, facebookjes, oftewel xtc-pillen. Een Rus, bijgenaamd Katsebatse, kwam regelmatig iets ophalen. Ronduit schokkend noemde Van de Ven het dat er een keer kinderen bij waren. ‘Waarom heb jij handschoenen aan’, vroeg er eentje aan Alfons G. ‘Vanwege de kou’, zei hij ‘Dan heb je verkeerde handschoenen aan’ zei het kind (het was latex). ‘Dat is tegen de verkoudheid’, bedacht Alfons. Tekenend was ook de grote onrust nadat eerst een lab in Etten-Leur en daarna in Peer werd opgerold, ‘met onze kok’. Ook werd er cocaïne naar Engeland gesmokkeld, Rens gaf toe dat als er over ‘blokken’ werd gesproken dat over ‘wit’ ging. De politie hoorde dat hij zich zorgen maakte, hij liep bij een transport per vrachtwagen een risico van ‘zes tot acht jaar’.

Het getapte materiaal was zo overweldigend veel dat de politie tweemaal stopte met uitluisteren, alles moest worden bijgewerkt. Als de microfoon dan weer aanging, was het ‘meteen een feest der herkenning’: dezelfde stemmen, dezelfde gesprekken. Het team gaf andere politie-eenheden regelmatig info zodat transporten konden worden onderschept en labs opgerold. Ook hoorde het team juist andere acties weer besproken worden in Best. Ze zag in totaal zevenhonderd klanten naar binnen gaan bij de Party King. Deze zorgden voor ‘nul omzet’. ,,Het draaide enkel om drugs,” aldus Van de Ven.

De zaak gaat dinsdag verder, dan komen de advocaten aan het woord. Lees hieronder de tweets van onze verslaggever die bij de zaak aanwezig was.

Op de tweede van vijf zittingsdagen in de Trefpunt-rechtszaak maakten de officieren van justitie Toine van de Ven en Neeltje Keeris hun strafeisen bekend tegen de drie hoofdverdachten. Zij worden gezien als de centrale mannen, zeg maar de kantinebazen van het 'rovershol' Party King in Best waar producenten en handelaren in harddrugs hun zaken bij een bak koffie bespraken.

Alles kwam frank en vrij over tafel, ook de geheimtaal die ze zouden spreken als ze via telefoons contact hadden. Want die werden soms afgeluisterd door 'de wouten', zo wisten de heren. Wat ze niet wisten, is dat vooral deze gesprekken tot ongetwijfeld veel vermaak van de politie werd afgeluisterd en uitgetikt.

Klapdag

Een eerste onderzoek leerde in 2013 dat er wel erg veel bekende heren bij het cateringsbedrijf langskwamen. En daarom werden in het geniep microfoons geplaatst in het pand. Een camera aan de overkant registreerde wie er aanbelde, vervolgens werd binnen alles afgeluisterd. Dat gebeurde twee jaar lang. Maar niet continue. Dat zou onbegonnen werk zijn voor de politie. Op basis van 5000 uur werd op 4 april 2016 een 'klapdag' gehouden. Het werd de grootste politieactie ooit, 1500 mensen waren in de weer om ruim vijftig verdachten op te pikken en tientallen panden te doorzoeken.

De meesten zijn inmiddels voor de rechter geweest, met wisselend resultaat. De laatste klap is tegen zes mensen, waaronder de drie hoofdverdachten. De opvallendste is Rens H. uit Kaatsheuvel. Hij is inmiddels doodziek, moet aan zijn rug worden geopereerd maar dat kan zijn hart niet aan. Hij zat daarom dinsdag niet in het strafbankje. De rechtbank beval hem te komen maar liet hem even later weer naar huis gaan.

Stoere taal

Hij is de eigenlijke eigenaar van het bedrijf, maar het stond op naam van zijn Eindhovense ex, die dus ook wordt vervolgd. Rens bekende dat het voor geen meter meer liep. Hij ging daarom naar zijn vriend Alfons G. uit Best, die er zijn maat Bert L (Waalwijk) bij betrok.

De laatste twee bezweren bij hoog en bij laag dat het zo'n centrale rol speelde in de Brabantse harddrugswereld. De onthullende gesprekken zouden voornamelijk stoere taal zijn. Van de Ven en Keeris zien dat anders: ze zullen vandaag in vier uur vertellen waarom het volgens hen geen sprookjes zijn en afsluiten met hun strafeisen.

Volgende week staan er nog drie dagen gepland, met eerst het woord aan de advocaten voor hun pleidooien. Onze verslaggever doet via twitter live-verslag van de zitting. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement