De Statiegeldalliantie rukt op in Zuidoost-Brabant
Als een lopend vuurtje verspreidt de Statiegeldalliantie zich over Nederland en België. In korte tijd sloten ook Best, Geldrop, Waalre, Gemert-Bakel en Helmond zich aan. De lobbyorganisatie wil de Tweede Kamer in maart over de streep trekken om statiegeld te heffen op blikjes en kleine petflessen. Maar wat willen ze daarmee bereiken? En hoe? Vijf vragen over de Statiegeldalliantie.
Waarom statiegeld op blikjes en kleine petflessen?
Volgens de initiatiefnemer, milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux uit Brussel, stoort drie op de vier Nederlanders zich mateloos aan rondzwervend afval. Kleine plastic flesjes en blikjes vormen 40 procent van al het zwerfafval. ,,Onderzoeksbureau CE Delft heeft berekend dat de invoering van statiegeld zorgt voor een afname van 70 à 90 procent van hun aandeel aan het zwerfafval", zegt woordvoerder Tom Zoete.
In de 37 landen waar statiegeld voor petflesjes en blikjes al is ingevoerd, wordt volgens deze cijfers 90 procent gerecycled.
Klinkt goed, wat kan erop tegen zijn om dat statiegeld in te voeren?
Het lijkt erop dat onder meer een stevige lobby vanuit het bedrijfsleven landelijke invoering tot nu tegenhoudt. Vooral supermarkten hikken aan tegen de kosten, die volgens hen oplopen tot 40.000 euro per filiaal. Daar tegenover staat overigens de biologische supermarkt Ekoplaza, die het initiatief van de Statiegeldalliantie openlijk steunt. Andere critici beweren dat zo'n statiegeldsysteem het bestaande PMD-inzamelsysteem zou kunnen 'ondermijnen', omdat de petfles nu een van de meeste rendabele afvalstromen is.
Lopen de gemeenten inkomsten mis, als er statiegeld op petflesjes komt?
De Statiegeldalliantie meent dat er geld tegenover staat. De kosten voor het opruimen van zwerfafval in Nederland beloopt volgens hun onderzoekscijfers 250 miljoen euro. Die worden voor het merendeel door lokale overheden betaald. ,,De kosten voor het opruimen dalen naar schatting met 80 miljoen euro als je statiegeld invoert", zegt Zoete.
Hoe gaat de Statiegeldalliantie te werk?
De lobbyorganisatie begon in november en heeft een zwaan-kleef-aan-effect voor ogen. Dat lijkt te werken. De eerste gemeenteraad die zich in Nederland aansloot, was Weert. Amsterdam en Utrecht traden vrij snel daarna toe. Dat bleek voor andere gemeenteraden dé trigger om zich ook te melden. Op de website statiegeldalliantie.org staat de teller van de deelnemende Nederlandse gemeenten inmiddels op 72. Daar zitten Best, Geldrop, Gemert-Bakel en Helmond, die kortgeleden besloten mee te doen, nog niet bij. Ook de provincie Noord-Brabant is inmiddels sympathisant. Daarnaast laten maatschappelijke organisaties van zich horen, zoals Greenpeace Nederland, Natuurmonumenten en de Consumentenbond, maar ook onderzoeksbureaus, een kinderopvangorganisatie, een fotograaf en een tandarts.
Maar hoe komt de lobby dan weer bij de Tweede Kamer terecht?
Op 15 maart is er een debat over circulaire economie en zwerfafval gepland in de Tweede Kamer. De Statiegeldalliantie hoopt dat de landelijke politiek het dan - via de media - oppikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ook Best wil statiegeld voor PET-flessen en blikjes
BEST - In navolging van Gemert-Bakel, Venlo, Tilburg en Den Bosch ondersteunt ook Best de Statiegeldalliantie. Dit is een lobbyorganisatie die de Tweede Kamer in maart over de streep wil trekken om statiegeld te gaan heffen op blikjes en petflesjes. -
Tientallen gemeenten willen statiegeld op blikjes invoeren
De steun voor het vragen van statiegeld over blik en kleine plastic flessen groeit in Nederland. Dat stelt Recycling Netwerk Benelux. Inmiddels zijn al 101 organisaties, waarvan 29 gemeenten, bij het netwerk aangesloten. Zij hopen dat de maatregel zwerfafval tegengaat. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Meer gemeenten willen uitbreiding statiegeld
Een groeiend aantal Nederlandse gemeenten, inmiddels 72, steunt een oproep om het statiegeldsysteem uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Ze zijn lid geworden van de Statiegeldalliantie, die in het leven is geroepen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Motie Geldrop-Mierlo steunt statiegeld-alliantie
GELDROP-MIERLO - Als het aan de raadsfracties van GroenLinks, SP, VVD, PvdA en D66 ligt, sluit Geldrop-Mierlo zich aan bij de statiegeld-alliantie. Dat is een initiatief om statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes en blikjes. -
Ook Gemert-Bakel steunt plan statiegeld
GEMERT - Gemert-Bakel sluit zich aan bij de zogenoemde statiegeldalliantie. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond - op initiatief van de CDA-fractie, unaniem besloten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer