Volledig scherm
ter illustratie © Thinkstock

Discussie over inkomstentekort CultuurSpoor Best

BEST - Stichting CultuurSpoor in Best zegt inkomsten te zijn misgelopen vanwege de latere oplevering van het nieuwe onderkomen. Ze wil dat de gemeente 20.000 euro bijdraagt om het exploitatietekort weg te werken.

Niet alle partijen in de gemeenteraad van Best willen zomaar geld beschikbaar stellen om het exploitatietekort van de Stichting CultuurSpoor weg te werken. Dat bleek tijdens de raadsavond maandag.

Minder cursisten
Daar werd duidelijk dat de Jongerenpartij (JO) en Gemeentebelangen vragen hadden over het tekort van de organisatie. Volgens CultuurSpoor is het tekort van ruim 20.000 euro ontstaan door de late oplevering van de Culturele Hotspot. Het nieuwe onderkomen had in september open moeten gaan, maar dat werd niet gehaald. Cultuurspoor is van mening dat de uitgelopen werkzaamheden ervoor hebben gezorgd dat er minder cursisten zijn gekomen.

Eind 2016 trok de stichting bij de gemeente aan de bel om hulp te vragen bij het wegwerken van het exploitatietekort. Het geld daarvoor moet komen uit een door de gemeenteraad gereserveerd bedrag.

Quote

Als ik een huis bouw en dat aan iemand ga verhuren, dan wordt ook duidelijk afgesproken wanneer iemand er in kan. Dan zeg ik toch ook niet, huur maar een caravan op een camping en je hoort wel wanneer het klaar is.

Teuntje Berkhout van de Jongerenpartij (JO)

Met name het gegeven dat CultuurSpoor later dan gepland zijn intrek kan nemen in de hotspot, roept vragen op bij Teuntje Berkhout van de Jongerenpartij. "Als ik een huis bouw en dat aan iemand ga verhuren, dan wordt ook duidelijk afgesproken wanneer iemand er in kan. Dan zeg ik toch ook niet, huur maar een caravan op een camping en je hoort wel wanneer het klaar is."

Anders handelen
Wethouder John Verheijen (VVD, cultuur) erkent dat er anders gehandeld had kunnen worden. "Achteraf bekeken denk ik dat wij anders hadden moet acteren. Maar de investeerders hadden er vertrouwen in afgelopen jaar al open te gaan. Het verdient zeker niet de schoonheidsprijs, maar ik wil ze een goede start geven."

Diana van Weert van Gemeentebelangen denkt dat het niet bij een eenmalige bijdrage zal blijven. "Het heeft volgens mij niet zozeer te maken met de hotspot. Ik denk dat het in de bedrijfsvoering zit en dat zij volgend jaar weer bij ons komen vanwege een tekort. Ook dit jaar zullen zij door de latere verhuizing weer inkomsten mislopen."

Best e.o.