Volledig scherm
Gerard Eeuwes met Odulphus Blond, nieuw bier in Best © FotoMeulenhof

Doorstart voor Bests blond biertje Odulphus

BEST - Een ode aan de eerste heilige van Nederland en de patroonheilige van Best, dat moet het vernieuwde Odulphus blond bier zijn. Gérard Eeuwes, bedenker van het bier, vindt het een passend eerbetoon.

'Het doet de naam Odulphus wel eer aan", zegt Eeuwes. Al was het in eerste instantie niet de bedoeling het bier een naam te geven waarin Odulphus voorkomt. ,,Eigenlijk wilde ik iets met de klompenachtergrond van Best doen. Mijn opa was zelf klompenmaker, dus dat had mijn voorkeur. Alleen kwamen we uiteindelijk toch weer uit bij de naam van de patroonheilige." Toch had Eeuwes liever de naam Odulphus vermeden. ,,Binnen Best wordt het al voor veel dingen gebruikt. Maar het is een ijzersterk verhaal en iedereen in Best kent de naam."

In 2013 had Eeuwes een periode Odulphus bier in zijn assortiment staan. Maar daar was de bedenker niet tevreden over. ,,Het eerste brouwsel was prima. Maar de daaropvolgende brouwsels waren echt minder van kwaliteit. Op een bepaald moment schaamde ik mij er zelfs voor. En ik ben van mening dat je achter het product moet staan, voordat je het op de markt brengt." Eeuwes nam vorig jaar contact op met de Muifelbrouwerij in Berghem om te kijken of het bier toch nog een tweede kans kon krijgen. ,,We besloten het toch maar weer te doen. Het was natuurlijk afwachten hoe het bier er precies zou uitkomen. Dat geldt voor alles wat nieuw is. Maar ik ben tevreden over de duizend liter die ik twee weken geleden in ontvangst heb mogen nemen", aldus Eeuwes.

Hoewel het bier op dit moment uitsluitend in de slijterij van Eeuwes in Best wordt verkocht, vindt het brouwproces in een ander dorp plaats. ,,Het bier wordt gebrouwen in een brouwerij in Cothen. In Best zijn er geen geschikte professionele brouwerijen. En dat is echt noodzakelijk om de kwaliteit van het bier te kunnen waarborgen." Op de vraag of je het een Bests bier mag noemen, geeft Eeuwes aan dat dit wel het geval is. ,,Het merk is Bests en het wordt op dit moment ook alleen binnen onze dorpsgrenzen verkocht."

Best e.o.