Volledig scherm
De landelijke dag van de palliatieve zorg: In Best bij Bijna Thuis Huis De Vlinder heeft een aantal hospices open dag © Jean Pierre Reijnen

Drukte in open hospices en Bijna Thuis Huizen

BEST/GELDROP - In het kader van de dag van de palliatieve zorg openden veel hospices en Bijna Thuis Huizen afgelopen zaterdag hun deuren voor bezoekers. Zij zagen van dichtbij de plaatsen die ingericht zijn om terminaal zieke mensen een waardig sterven te bezorgen.

Een beetje verbaasd staat vrijwilligster Marion van Kessel te kijken naar de opkomst in het Bijna Thuis Huis De Vlinder in Best. Al vanaf de opening van de open dag, rond het middaguur, staat de kamer aan de Molenveste vol met geïnteresseerden die weleens willen weten hoe De Vlinder er van binnen uitziet. "We hadden helemaal niet zo veel mensen verwacht. Zeker omdat het zulk mooi weer is. Het is 27 graden, wie komt er dan bij De Vlinder kijken?"

Onderschat

Ook bij hospice Het Baken in Geldrop komen ze handen tekort. Marieke van Leunen van het hospice had de opkomst zwaar onderschat: "Er zijn zo'n 75 mensen geweest. Ik verwachtte er nog geen vijf, vanwege het weer. Ik ben er heel blij mee."

In Best is de woonkamer bomvol. Sommige mensen hebben een naaste die wellicht snel op zoek moet naar een hospice of Bijna Thuis Huis, vanwege een slechter wordende gezondheid. Zij grijpen de open dag aan om zich te oriënteren. Een oudere man is na de rondleiding zo enthousiast dat hij zich tot zijn kinderen wendt: "Dit wil ik. Ik wil maandag al komen."

Vrijwilligers

Anderen zijn gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen. Een van hen is Annie Hendrikx uit Best: "Dit is de kans om te kijken. Het is mooi dat er een mogelijkheid is voor mensen die echt alleen zijn, om liefdevol verzorgd te worden. Ik wil daar misschien wel aan bijdragen." Het Bijna Thuis Huis is nog naarstig op zoek naar vrijwilligers.

Bijna thuis

De ruimte lijkt in bijna alles op een doodgewoon, stijlvol ingericht appartement. Met een badkamer, slaapkamer, ruime keuken en een woonkamer met kunst aan de muur zou ook een reguliere bewoner er prima kunnen vertoeven. Dat is ook de bedoeling, legt Van Kessel uit: "Het heet niet voor niks zo, het moet bijna thuis zijn." Je zou daardoor bijna de treurige waarheid vergeten dat alle bewoners hier ongeneeslijk ziek zijn.

Grootschaliger

In het Geldropse hospice is die woonkamersfeer iets verder weg. Het Baken is namelijk wat grootschaliger dan De Vlinder, met zes gasten (ze worden bewust geen patiënten genoemd) tegelijk. Het verschil tussen een hospice en een Bijna Thuis Huis is dat de eerste vaak gekoppeld is aan een ziekenhuis of zorginstelling. Bovendien houdt de gast in een Bijna Thuis Huis zijn of haar eigen huisarts.

Ook hier komen de vrijwilligers handen tekort, zegt Van Leunen: "We hebben een tuin op het dak van het hospice zodat gasten lekker in het zonnetje kunnen zitten. Maar we hebben niemand die de tuin kan bijhouden dus het is inmiddels een vrij dorre bedoeling. Ik hoop dat we vandaag wat mensen daarvoor enthousiast hebben kunnen maken, en voor de palliatieve zorg in het algemeen."