Volledig scherm
De Willem en De Zwijger aan de Willem de Zwijgerweg in Best zijn Nul op de Meter-appartementencomplexen, zeer duurzaam en met veel zonnecellen. De balkons zijn zo gemaakt dat ze optimaal zon pakken én meer ruimte bieden. © FotoMeulenhof

Duurzaam gebouw voor sociale huur in Best

BEST - Sociale huurappartementen waarvan de huurder straks geen energierekening krijgt (maar wel een duurzaamheidsbijdrage betaalt). De Willem en De Zwijger in Best moeten anderen overtuigen dat het kán. 

Nu lijken het gewoon twee blokken appartementen in aanbouw. Maar de bouw van 48 appartementen in De Willem en De Zwijger aan de Willem de Zwijgerweg in Best is een van de meest duurzame projecten in de regio. De zogenaamde Nul op de Meter-woningen hebben extra isolatie, een ventilatiesysteem, een warmtepomp voor de verwarming én zonnecellen op de gevels en het dak. Gas komt er niet meer binnen. Voor sociale woningbouw een uniek project, aldus woningcorporatie 'Thuis, architect Harold van de Ven van NBArchitecten en aannemer BAM. 

Volledig scherm
De drie partijen op de nu gebouwde derde laag van De Willem en De Zwijger aan de Willem de Zwijgerweg in Best: (vlnr) Olaf van Dijk van 'Thuis, Harold van de Ven van NBArchitecten en uitvoerder Ferd Rooymans van BAM. De balkons zijn zo gemaakt dat ze optimaal zon pakken én meer ruimte bieden. © FotoMeulenhof

Het Nul op de Meter-project is alleen mogelijk doordat corporatie 'Thuis er geld bijlegt, aldus projectmanager Olaf van Dijk van de sociale verhuurder. Hoeveel precies per woning kan hij niet aangeven, maar 'Thuis maakt enkele miljoenen per jaar vrij voor duurzaam (ver)bouwen. Huurders gaan ook meebetalen, via een zogenaamde 'energieprestatievergoeding'. ,,Dat bedrag zal in ieder geval niet hoger zijn dan de energierekening, maar ook niet per definitie lager, het gaat immers om de bijdrage aan het milieu." 

,,Steeds als we voorbeeldprojecten zochten, kregen we te horen dat er wel een plan was, maar nog bijna nergens ook daadwerkelijk gebouwd was", vertelt Van Dijk. ,,Nu komt iedereen hier kijken." Belangrijke inbreng was er van architect Van de Ven. NBArchitecten heeft al ervaring opgedaan met duurzaam bouwen, zoals bij een project met MGM Projectontwikkeling in Dijkstraten in Best. ,,Het is een kwestie van dóen, er zijn geen excuses meer", aldus Van de Ven. ,,Je moet er wel in investeren, maar dat kan ook met het geld dat je anders elke maand aan energie betaalt. Het gaat vooral om de bezieling: denk aan de volgende generaties, want het milieu wordt steeds slechter."

Kierafdichting

,,Belangrijkste is een extreem goede kierafdichting bij kozijnen, ramen en deuren", vertelt de architect. ,,Verder is de isolatie van de gevel geen 5 of 6 centimeter maar het dubbele of meer, zodat het gebouw een dikke jas aan heeft." Voor een gezonde luchtbalans hoort er wel een mechanische ventilatie in die warmte uit de lucht terugwint. De verwarming gebeurt met een warmtepomp die warmte opslaat in de grondwaterlagen om die later opnieuw te gebruiken. 

Het beetje energie dat nog nodig is, wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. ,,Dat is maar genoeg voor twee bouwlagen. Bij vijf lagen moet je ook de gevel gebruiken", zegt Van de Ven. Alleen de noordgevel krijgt geen dunne film-zonnepanelen.  

Van Dijk én Van de Ven geloven er heilig in dat elk project zo gebouwd kan worden.  ,,Dit moet een goed voorbeeld zijn. Als het er gaaf uitziet, zullen mensen denken 'wow, dit wil ik ook'. Vergelijk het maar met een iPad: die is prijzig, maar iedereen wil hem hebben." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement