Volledig scherm
© Thinkstock

Elk jaar vijf monumenten in Best erbij

BEST - In Best is niet altijd veel aandacht besteed aan monumenten. Maar het tij keert. Het plan is om vanaf nu elk jaar vijf historische panden aan te wijzen die in aanmerking komen om gemeentelijk monument te worden. Over een paar jaar zouden er zo'n 100 gemeentelijke monumenten in Best moeten zijn.

Dat is een inhaalslag. Op het moment heeft Best een bescheiden lijst van 30 rijks- en 13 gemeentelijke monumenten.

In de begroting van 2017, afgelopen maandag nog goedgekeurd door de gemeenteraad, is in ieder geval een bedrag van 15.000 euro opgenomen voor het cultureel erfgoed in Best. "Dat zetten we onder meer in om eigenaren van monumentale panden in Best een abonnement op Monumentenwacht te geven", vertelt wethouder Marc van Schuppen (Best Open, erfgoed). Deze organisatie helpt eigenaren bij behoud en onderhoud van hun monument.

Het college van burgemeester en wethouders werkt nog aan een voorstel om de restauratie van een monumentaal pand te kunnen subsidiëren. "Stel dat we op een object stuiten, zoals indertijd De Armenhoef, dan moeten daarvoor afspraken zijn gemaakt."

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Best e.o.