Volledig scherm
Samenloop voor Hoop op het Raadshuisplein in Best. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Evenementen in Best beter over het jaar gespreid

BEST - De kermis, de ijsbaan, eet-festival Best Lekker, Samenloop voor Hoop, carnaval: de laatste jaren is in het centrum van Best behoorlijk wat reuring. Een goede ontwikkeling, vindt de gemeente. ,,Een paar jaar geleden hebben we zelf een oproep gedaan om meer activiteiten te organiseren", zegt waarnemend burgemeester Hans Ubachs. Met succes. 

Maar al die leuke en gezellige evenementen hebben ook een schaduwzijde. Ubachs: ,,We verwachten van bewoners in het centrum dat ze meer overlast accepteren dan in het buitengebied, maar de leefbaarheid in het centrum begon in het geding te komen." 

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom nieuwe regels opgesteld, die op 1 januari zijn ingegaan. ,,Dat is in samenspraak met bewoners en organisatoren van evenementen gegaan. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat niet alle activiteiten in de maanden juli en augustus plaatsvinden, en dat het in september helemaal stil is." 

Andere regels

Voor alle evenemententerreinen gelden weer andere regels. Zo kunnen op het Raadhuisplein en omgeving jaarlijks 15 evenementen worden gehouden van maximaal tien dagen. Na elk evenement geldt een rustperiode van 7 dagen. ,,Daar worden overigens de op- en afbouwperioden niet bijgeteld", verduidelijkt Ubachs. Ook mag eens per jaar een evenement van 21 dagen plaatsvinden: de ijsbaan. Na de ijsbaan geldt vervolgens een rustperiode van 21 dagen. 

Omdat de vergunning voor De Tuuterstent onder de oude voorwaarden is verleend, wordt in 2018 de rustperiode van 21 dagen nog niet gehaald. Op 26 januari trappen de Klompengatse Avonden al af, drie dagen eerder dan volgens de nieuwe regels zou mogen.

In de Koetshuistuin, op het Wilhelminaplein en het tunneldek voor het station mogen maximaal drie evenementen komen. Voor de Spinnerstraat geldt een maximum van vijf. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement