Volledig scherm
Mogelijk uitbreidingsgebied in buurtschap Aarle in Best © FotoMeulenhof

Geen fonds voor verlies op woningbouwplannen Aarle in Best

BEST - In de nieuwe regionale woonafspraken moet elk van de negen gemeenten de financiële gevolgen van de veranderde bouwplannen zelf oplossen. Een compensatieregeling voor gemeenten die een strop te verwerken krijgen komt er niet. 

,,Op dat moment in het overleg heb ik gezegd dat het schrappen van grote aantallen woningen in Aarle geen optie is. Dat verlies zou Best niet kunnen dragen", reageerde wethouder Marc van Schuppen donderdagavond tijdens een informele, maar openbare raadsbijeenkomst. 

Het aantal te bouwen woningen in plan Aarle is daarom in beperkte mate teruggeschroefd: 880 in plaats van de ruim duizend waar vorig jaar nog sprake van was. Wel moet Van Schuppen het komende halfjaar in gesprek met projectontwikkelaars om tot een ander bouwplan te komen, waarbij het accent ligt op duurzaamheid.  

Best heeft in het verleden veel grond gekocht om de nieuwbouw in Aarle door te laten gaan, van zowel particuliere eigenaren als projectontwikkelaars. Die ontwikkelaars hebben afspraken met de gemeente liggen dat ze op de doorverkochte grond mogen bouwen. 

Volgens een beleidsmedewerker van de gemeente moeten er 930 woningen gebouwd worden om aan bouwclaims van projectontwikkelaars te ontkomen. Als het lukt om de 880 woningen te bouwen, kan Best het verschil van 150 woningen financieel wegwerken, zegt Van Schuppen. ,,Maar het kan ook goed zijn dat Eindhoven of Oirschot een deel van deze bouwclaims over wil nemen om meer te kunnen bouwen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.