Geen tekort bij dansgarde Tuuters Best
BEST - Het was eigenlijk gewoon een 'leuk idee' voor de vereniging, maar na 33 jaar bestaan ze nog steeds: de dansgarde van KV de Tuuters. Vrijdag vieren zij het jubileum uitgebreid in de Tuuterstent in Best.
In 1984 is het allemaal begonnen met zo'n vijf jonge meiden. Onder begeleiding van twee leidsters oefenden ze een jaar lang om in 1985 hun eerste optreden te geven. En dat doen ze nu, 33 jaar later, nog steeds. "We beginnen in april al met trainen voor het volgende jaar, elke dinsdag een uur. In november starten de prinsenballen en daar moeten we bij zijn", zegt Roxanne Baks.
De vier huidige leidsters denken met een trotse blik op hun gezicht aan de groep van dit jaar. Elk jaar is het afwachten hoe groot de groep weer gaat zijn, maar aan aanmeldingen is bij De Tuuters geen tekort. Kim van der Vleuten: "De grootste groep die we ooit gehad hebben, was met twaalf danseressen. We splitsen dan vaak naar mini's en garde, anders staat het podium zo vol."
Echte sport
Iedereen is welkom bij de dansgarde. Zo zitten er ook meiden van buiten de vereniging bij, die dan via een vriendinnetje van school ook zijn gaan dansen. "Het is gewoon een echte sport. Elke week ga je naar de training en je werkt samen naar een spetterend optreden toe aan het eind van elk seizoen", zegt Kim.
De mooiste dans die de dames zich kunnen herinneren, is toen ze de grote groep in tweeën hadden gesplitst. "We hadden zoveel meiden, dat we niet eens genoeg pakjes hadden; dus hebben we ze opgesplitst en verschillende pakjes aangedaan. Toen hebben we er een battle van gemaakt", zegt Kim.
Muziek
Door de jaren heen is de dansgarde flink geëvolueerd. De drie leidsters herinneren zich nog goed dat ze van muziek veranderd zijn, bijvoorbeeld. Roxanne: "Het is echt begonnen met die ouderwetse polka-muziek en op een gegeven moment wilden we mee met de tijd. Dat was wel even flink aanpassen voor de vereniging, maar gelukkig heeft het alleen maar goed uitgepakt. Er zijn zelfs veel verenigingen in het dorp geweest die de trend volgden."
"Lange tijd hebben we ook meegedaan aan toernooien. Dat was heel gaaf en ging vaak ook erg goed, maar het werd steeds strenger en strakker. Wij wilden dat het dansen leuk bleef en zijn daarom gestopt. De creativiteit werd er voor ons te erg uitgehaald op deze wedstrijden", zegt Kim.
Op toernooien wordt verwacht dat een aantal figuren perfect gedaan worden, maar de leidsters geven aan dat ze het leuker vinden veel verschillende kunstjes en pasjes te laten zien. Roxanne: "We kijken ook weleens naar andere dansstijlen; hoe we daar leuke passen uit kunnen halen om te gebruiken voor onze eigen show."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer