Gemeenteraadsvergadering achter gesloten deuren: Transparantie in Best duurt 165 seconden
AnalyseBEST - Geen transparantie maar een dichte deur, woensdagavond in Best. Exact 165 seconden duurde het openbare deel van de met spoed belegde raadsvergadering in Best. Achter gesloten deuren ging burgemeester Anton van Aert in op de reuring die is ontstaan over zijn huisvesting.
Delen per e-mail
Uren later volgde een summiere, schriftelijke verklaring die nog geen duidelijkheid geeft over zijn positie of herbenoeming. Al 'heeft een aanzienlijke meerderheid van de aanwezige raadsleden volledig vertrouwen in de integriteit' van de burgemeester, meldt de tekst. Een deel van de raad is echter niet overtuigd. Wat hun afwegingen zijn, blijft nu voorlopig onbekend.
Net als Van Aerts antwoorden op de vragen. Het gebeurde gisteravond mede op verzoek van de burgemeester, dat praten binnenskamers. De vragen die vooraf waren ingediend waren dan ook behoorlijk persoonlijk van aard, zei een van de raadsleden. De bijeenkomst begon met zestien raadsleden van de 21 raadsleden, maar de twee aanwezige D66-raadsleden verlieten het gemeentehuis nadat het besluit viel om in beslotenheid verder te vergaderen. ,,Wij zijn het niet eens met de voorwaarden die zijn gesteld aan de geheimhouding. Dat zou ons hinderen in het openbare vervolgdebat", verklaarden zij.
Besloten
Juridisch mag om redenen van persoonlijke aard gekozen worden voor beslotenheid, maar de vraag is of dat in deze kwestie politiek en moreel opportuun is. Of juist het ontrafelen van deze kwestie zich niet in de openbaarheid zou moeten afspelen, nu de gang van zaken inmiddels grotendeels op straat ligt. Dit gaat immers óók om integriteit.
Van Aert wil aan het einde van zijn ambtsperiode over ruim een jaar terug naar Boxtel, waar de oud-wethouder van die gemeente met zijn vrouw een door de jaren heen gemoderniseerd huis heeft. Hij wil in Best wel burgemeester zijn, maar niet wonen. Daarover moet de gemeenteraad een standpunt innemen.
Hypotheekrente
Dan is er nog een tweede aspect. Van Aert huurt in Best, maar schreef zich er nooit in om hypotheekrente te kunnen aftrekken. In de openbaarheid heeft de gemeenteraad daar nooit toestemming voor gegeven, terwijl de wetgever heeft bepaald dat een burgemeester werkelijk dient te wonen in de gemeente waar hij 'burgemeestert'.
In 2014 zijn de regels nog versoepeld. De gemeenteraad kan een burgemeester voor één jaar ontheffing verlenen van de woonplaatsvereiste. Het tweede en derde jaar kan hij ontheffing krijgen van Commissaris van de Koning (CvdK), die eerst de raad zal polsen. De vraag is dus of Van Aert niet alleen de raad van Best, maar ook de CvdK in een lastige positie heeft gebracht door het op deze manier te regelen.
Publiek debat
,,Door te kiezen voor een besloten vergadering wordt deze situatie alleen maar gecontinueerd", laat Leo Bisschops (Lokaal Best) weten, een van de raadsleden die woensdagavond niet op zulke korte termijn terug kon keren. ,,Het gaat over de condities waarop een openbaar ambt in Best is uitgevoerd en (nog) uitgevoerd kan worden. Een publiek debat over de invulling van een zeer belangrijke, publieke taak."
Er volgt nog een openbare vergadering, temeer omdat in de besloten vergadering geen besluiten mogen worden genomen over het voordragen van de burgemeester voor een mogelijke herbenoeming. Maar als het goed is, is gisteravond wel de onderste steen boven gekomen. En dan rijst de vraag of de openbare raadsvergadering tegen die tijd eigenlijk nog meer om het lijf heeft dan een show voor de bühne.
ZIE OOK:
Politiek Best over verhuizing burgemeester: Dit gaat om integriteit
Gedoe om woonplaats burgemeester, het is nu aan Best
Genootschap: burgemeester hoort in zijn gemeente te wonen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.