Volledig scherm
Burgemeester Anton van Aert © gemeente Best

Genootschap: burgemeester hoort in zijn gemeente te wonen

EINDHOVEN - Burgemeester Anton van Aert wil graag terug verhuizen naar zijn huis in Boxtel. Dat druist niet alleen in tegen de gemeentewet, maar is ook tegen de zin van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat het 'woonplaatsvereiste' nog altijd een groot goed vindt.

Voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is dat zogenoemde woonplaatsvereiste nog altijd een groot goed, laat een woordvoerder weten. ,,Dat is nou eenmaal beter voor de binding met de lokale samenleving, óók in deze moderne tijd. Maar als dat in de praktijk tot problemen leidt, is het aan de gemeenteraad om daar van geval tot geval mee om te gaan."

Wethouders
Voor wethouders, voor wie artikel 71 óók geldt, is de wet onlangs versoepeld. Gemeenteraden hebben meer vrijheid gekregen in het toestaan dat een wethouder elders woont. Het NGB heeft daar geen problemen mee, zegt de woordvoerder: ,,Wethouders -en ook waarnemend burgemeesters- zitten vaak in een andere situatie. Ze komen vaak van buiten én voor een tijdelijke periode."

In Zuidoost-Brabant voldoen zowat alle burgemeesters aan het woonplaatsvereiste, maar diverse burgemeesters houden hun huis in de vorige woonplaats wel in bezit. Arinda Callewaert-de Groot heeft een huurwoning in Bergeijk, waar ze burgemeester is, én een eigen woning in 's-Gravendeel. Verreweg de meeste tijd woont ze in Bergeijk, óók in het weekend, weet een woordvoerster van de gemeente: ,,In het dorp is dat nooit een issue geweest. Bij haar sollicitatie werd als voorwaarde gesteld dat ze hier kwam wonen, en daar heeft ze aan voldaan."

Ook Marga Vermue van Cranendonck heeft twee woonadressen, maar verblijft de meeste tijd in de gemeente waar ze burgemeester is. Hetzelfde geldt voor Jan Brenninkmeijer van Waalre, die eveneens twee huizen heeft.

Nuenen
Bijzonder is de situatie van burgemeester Maarten Houben van Nuenen. Hij woont nog altijd in Eindhoven, waar hij voorheen raadslid was. Sinds zijn aantreden in Nuenen in 2012 kreeg hij vier keer ontheffing van het woonplaatsvereiste. Veel woorden maakte de raad daar telkens niet aan vuil; zij vond het belangrijker dat Houben in Nuenen c.a. 'aanwezig' is dan dat hij er ook daadwerkelijk woont. Met het oog op de naderende fusie met een buurgemeente is het niet erg waarschijnlijk dat de raad alsnog gaat aandringen op zijn verhuizing.

Bladels burgervader Boy Swachten keerde twee jaar na zijn aanstelling tijdelijk terug naar zijn eigen woning in zijn vroegere woonplaats Kessel. Swachten deed dat omdat de compensatie voor dubbele woonlasten stopte en hij zijn huis in Kessel niet verkocht kreeg. Inmiddels woont hij alweer geruime tijd in Hapert. Vanwege ziekte wordt Swachten al sinds eind vorig jaar vervangen door Peter Maas, voorheen burgemeester van Sint-Oedenrode.

Best e.o.