Volledig scherm
Woonunits aan de Veldweg in Best. © FotoMeulenhof

Had actiegroep machtiging nodig om bezwaar te maken tegen woonunits Veldweg Best?

DEN BOSCH - Actiegroep Units Veldweg vindt dat ze namens de 113 ondertekenaars bezwaar mogen maken tegen de plaatsing van 30 tijdelijke wooneenheden. Maar de gemeente Best denkt daar anders over, bleek donderdag tijdens een rechtszitting in Den Bosch. 

Toen de initiatiefnemers van de Actiegroep Units Veldweg langs de deuren gingen om bij buurtbewoners handtekeningen in te zamelen tegen de komst van 30 tijdelijke woonunits aan de Veldweg in Best, waren ze zich er niet van bewust dat ze wellicht ook een machtiging hadden moeten vragen.

Ze zochten medestanders omdat ze vinden dat de doelgroep - eenpersoonshuishoudens die tijdelijke huisvesting zoeken - overlast en gettovorming in de hand kan werken. Gewapend met de 113 handtekeningen tellende lijst maakten ze bezwaar, maar Best wil dat niet in behandeling nemen. De actiegroep stapte daarom donderdag naar de bestuursrechter.

Machtiging

,,We zien deze actiegroep niet als een informele vereniging die de belangen van anderen mag behartigen", verklaarde een beleidsmedewerker voor de rechtbank. ,,Daarvoor hebben ze een machtiging van deze mensen nodig. Wij weten nu niet waarvoor ze hebben getekend. Gezien de vraagstelling in de begeleidende brief vragen wij ons af of al deze 113 mensen wel hun handtekening hadden gezet als ze wisten dat er namens hen bezwaar zou worden gemaakt."

,,Is hier sprake van juridische haarkloverij?", opperde rechter J. Streefkerk hardop. Aan de beleidsmedewerkers van de gemeente vroeg hij tijdens de zitting of ze de wet echt zo strikt wilden hanteren, maar zij hielden voet bij stuk. 

Gemeente

Aan de vertegenwoordigers van de actiegroep vroeg hij waarom ze niet hebben overwogen om machtigingen te vragen. ,,We zijn geen juristen, we wisten niet dat we machtigingen moesten vragen om namens hen bezwaar in te dienen", verweerde woordvoerder Patrick van de Sande zich. ,,We hebben aan de andere kant wel meerdere malen de gemeente gebeld en gezegd dat we de intentie hebben om namens deze 113 bewoners bezwaar te maken." Volgens hem heeft de gemeente op geen enkele manier erop gewezen dat ze dan eigenlijk een machtiging nodig hebben. Alsnog de wijk ingaan om ze op te halen kan niet meer, omdat de termijn van de bezwaarprocedure is verlopen.

Ook het bezwaar van bewoner die op zo'n 170 meter van de units woont, is door de gemeente niet in behandeling genomen. Dat zou zijn omdat deze bewoner geen hinder zou ondervinden van de units. De bewoner bestreed dat eveneens donderdag bij de rechtbank. 

Uitspraak over zes weken.

Volledig scherm
Woonunits aan de Veldweg in Best. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement