Hans Ubachs treedt per direct aan als waarnemend burgemeester in Best.
Volledig scherm
Hans Ubachs treedt per direct aan als waarnemend burgemeester in Best. © Kees Martens

Hans Ubachs waarnemend burgemeester in Best

BEST - Hans Ubachs treedt per direct aan als waarnemend burgemeester in Best. De voormalig burgemeester van Laarbeek neemt voorlopig de taken waar van Anton van Aert, die overspannen thuis zit. 

Van Aert kwam eerder dit jaar in botsing met de gemeenteraad. De burgemeester wilde in Boxtel blijven wonen, waar hij eerder wethouder was. De raad hield echter vast aan de wettelijke verhuisplicht, waardoor hij niet meer in aanmerking kwam voor herbenoeming. Intussen speelde op de achtergrond ook mee dat Van Aerts vrouw ernstig ziek is geworden. ,,Heel verdrietig wat daar gebeurd is", benadrukt Commissaris van de Koning Wim van de Donk. ,,De wens van de raad over verhuizing is natuurlijk te billijken. Hoe het verder gegaan is, dat bespreekt Van Aert ongetwijfeld in de toekomst nog eens met de raad."

Limburger

Ubachs neemt de taken waar tot Van Aert terugkeert. De Limburger, lid van D66, was van 2011 tot 2015 burgemeester van Laarbeek. Daar trad hij echter voortijdig terug na een forse vertrouwenscrisis, waarbij de provincie een onderzoek gelastte. Hij sprak daarbij van een onveilige en intimiderende bestuurscultuur. Hoewel hij daarin deels gelijk kreeg, kwam hij zeker niet ongeschonden uit de kwestie. Zo bleef zijn afmelding voor een regiobijeenkomst, terwijl hij in Limburg Sinterklaas speelde, nog lang nagalmen. 

Gulpen-Wittem

Na zijn periode in Laarbeek was Ubachs al een jaar waarnemer in Gulpen-Wittem (Zuid-Limburg). In Best is er ondanks de rumoerige historie in Laarbeek vertrouwen in Ubachs, concludeert Van de Donk. ,,Sommigen kennen hem al vanuit de regio, en hij staat daarbij goed bekend. Ik ken hem als een man die zijn rug recht houdt."

Ubachs heeft reeds woensdag zijn eerste werkdag in Best. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement