Volledig scherm
Bijna honderd belangstellenden tijdens de bevrijdingsherdenking bij het Schots monument in Best. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Herdenking in Best: blijven vechten voor vrijheid

BEST - De jaarlijkse herdenking van het feit dat Best 72 jaar geleden is bevrijd door de 15e Schotse Divisie, trok maandagavond bijna honderd toeschouwers naar het Schots monument bij de sfeervol ingerichte Koetshuistuin in Best.

In zijn openingswoord benadrukte Harry Smits, lid van het comité herdenkingen, dat juist in deze tijd het herdenken van de gesneuvelde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, alleen al 120 Schotten in Best, en het vieren van de bevrijding een traditie is én moet blijven.

"Deze herdenkingsplechtigheid sluit een weekend af waarin we met een bevrijdingsconcert in het Tejaterke en een 'Freedom Run' in het landingsgebied van de geallieerden in de Sonse Hei nabij de Bevrijdende Vleugels niet alleen de bevrijding, maar ook onze vrijheid vierden', gaf Smits in zijn openingswoord aan. Burgemeester Anton van Aert las een passage uit het boek ”Best in Oorlogstijd” van schrijver Aad Jongbloed om aan te geven dat de bevrijding van Best niet zonder slag of stoot ging.

Lees het volledige artikel in het ED van dinsdag of via onze e-paper.

Best e.o.