Volledig scherm
Willemien Stams heeft medelijden met de vuilophalers in Best, die net als vroeger de volle emmers handmatig moeten legen. © Lilian Dominicus

Het regent klachten over het nieuwe vuilophaalsysteem in Best

VIDEOBEST - Vorige week is Best begonnen met een nieuwe manier van afval inzamelen. Vijf emmers of containers zetten inwoners nu aan de straat. Op sociale media regent het klachten.

Moeten koffiecapsules van aluminium nou bij het plastic, metaal en drankkartonafval (PMD) of toch maar in de grijze container voor het restafval? ,,De verpakking hoort bij het PMD, maar de koffie - die er in blijft zitten - weer niet. Uiteindelijk heb ik ze bij het PMD gedaan, maar het is een tussencategorie", zegt Hanneke van Breugel, die woont in de Bestse wijk Wilhelminadorp.

Best is vorige week begonnen met een nieuwe manier van afval inzamelen. Etensresten, tuinafval, luiers en incontinentiemateriaal, oud papier, plastic, metaal- en drankverpakkingen (PMD) en restafval: alles wordt gescheiden opgehaald. Voor wie etensresten niet in een aparte emmer wil doen is een groencontainer bedacht waar zowel etensresten als tuinafval in mag. 

Verwarring

Menig Bestenaar heeft de afgelopen week wel met een leeg zakje of schaaltje in zijn handen gestaan en zich afgevraagd: in welke emmer of container zal ik dít eens kiepen? "Het is echt verwarrend", vertelt Willemien Stams, terwijl ze haar bakken bij elkaar verzamelt. "Het ene schaaltje mag wel mee bij het PMD, het andere niet." 

De sport is om zo weinig mogelijk restafval over te houden, want dat emmertje is klein en wordt maar eens in de twee weken opgehaald. "Ik heb drie katten, ik heb elke keer wel zo'n 40 liter steentjes die in de grijze bak moeten." Willemien heeft medelijden met de vuilophalers, die de volle emmers met etensresten, restafval, luiers en incontinentiemateriaal handmatig op de aanhanger moeten legen. "We zijn terug bij af, zo deden ze het vroeger ook." En ze vraagt zich af hoeveel zin het heeft: "Het was laatst nog op tv, dat de helft van dat plastic afval helemaal niet wordt gerecycled." 

Mopperen

Op sociale media regende het de afgelopen weken klachten over het nieuwe afvalophaalsysteem in Best. Mensen kunnen nog moeilijk wennen aan een straatbeeld vol met containers en emmers. Ze mopperen over het feit dat de milieustraat, waar ze naar toe moeten als de emmer voor restafval overloopt, maar tot vier uur 's middags open is. Of over de doorzichtige zakken die in de PMD-container moeten, maar nergens verkrijgbaar lijken te zijn of te klein zijn. Bij ouders met baby's puilen de - kleine - luieremmers uit. 

Maar niet iedereen klaagt. "Ik vind het eigenlijk wel een voordeel dat de plastic zakken voor PMD-afval niet meer op straat slingeren", vindt Van Breugel. "Het is in het begin even schakelen, maar het lijkt me dat het wel goed komt. Het is voor het goede doel", zegt Niels Landsbergen.

Volledig scherm
© Lilian Dominicus
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement