Volledig scherm
© Hein Eikenaar

Intercity lijkt voor Best gepasseerd station

BEST - Twee jaar geleden ging Best er nog helemaal voor: een intercity-station. Nu hoeft het niet meer, vindt de gemeenteraad. Dat is maandagavond gebleken tijdens een discussie.

Op de agenda stond een voorstel dat dit najaar door verscheidene gemeenteraden in de regio besproken wordt: de bereikbaarheid van Zuidoost-Brabant. Omdat de Ruit rond Eindhoven vorig jaar is afgeschoten, mag de regio de 271 miljoen euro die ervoor was gereserveerd inzetten voor alternatieven.

Analyse
„Uit analyse blijkt dat een intercity voor reizigers op kleine stations weliswaar een voordeel van enkele minuten oplevert, maar zorgt voor vertraging op de grote stations. In deze regio is alleen Eindhoven als intercity-station nog in beeld”, verklaarde wethouder Peet van de Loo (mobiliteit, D66) maandagavond.

Best krijgt volgens het voorstel wel, samen met Helmond een rol als ‘regionale knoop’. Reizigers kunnen er overstappen op andere lijnen. Al vanaf volgend jaar zullen meer treinen op het station in Best stoppen, bleek tijdens de discussie. En als alle gemeenteraden akkoord gaan met het plan om Zuidoost-Brabant beter bereikbaar te maken, liggen ook betere busverbindingen of een snelfietsroute tussen Den Bosch en Eindhoven in het verschiet.

Best e.o.