Volledig scherm
Sonja Verboven, Christien van den Boom, Mia Rooijackers, Karin Bouwdewijns en Marjo van Sambeek (vlnr): hulp en zorg georganiseerd door 'Saar aan huis'. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Langer thuis met 'Saar in huis' uit Best

BEST - Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en meer hulp inroepen van familie, buren en kennissen. Dat lukt niet altijd, met als gevolg een snel stijgende vraag naar betaalde alternatieve mantelzorg. 'Saar aan huis' ziet iedere dag aanvragen binnenkomen.

Er is nog geen keurmerk voor bedrijven die betaalde mantelzorg aanbieden. Het Nationaal Ouderenfonds begrijpt goed dat alternatieve mantelzorgondersteuning een goede aanvulling of vervanging van mantelzorg kan zijn. Er zijn echter ook zorgen: ,,Omdat er geen regels of een keurmerk voor mantelzorgondersteuning tegen betaling zijn en er geen branchevereniging is, is het soms moeilijk te bepalen of een bedrijf goede en passende dienstverlening biedt. Een keurmerk zal door de branche zelf ontwikkeld moeten worden." 

Checklist

Het Nationaal Ouderenfonds heeft een checklist gemaakt die helpt bij het maken van een weloverwogen keuze voor een aanbieder van mantelzorg. Door het invullen van de lijst komen belangrijke zaken aan de orde, zoals aansprakelijkheid, verzekeringen, scholing zorgverlener.

Voor meer informatie zie de website.

,,Ik ben zó blij dat 'Saar aan huis' bestaat", zegt Christine van den Boom. ,,Het geeft rust als je weet dat er een Saar aanwezig is", vult haar zus Marjo van Sambeek aan. De moeder van beide zussen, Mia Rooijackers (86), brak bij een val in huis een heup en kon daarna niet meer zonder hulp. Via 'Saar aan huis' kwam Sonja Verboven als Saar, een ingehuurde mantelzorger, bij Rooijackers terecht.

Saar aan huis

Vorig jaar april zijn Karin Bouwdewijns en haar man Vincent Bakx in Best gestart met het aanbieden van particuliere mantelzorg in Zuidoost-Brabant via 'Saar aan huis'. Onder die naam zijn inmiddels achttien vestigingen over heel Nederland actief. Bouwdewijns: ,,Mijn man en ik werkten al in de ouderenzorg en wilden voor onszelf beginnen. Wij vonden dat de ouderenzorg anders en beter kon. Mensen moeten, maar willen ook langer thuisblijven. We zijn een soort maatschappelijk werkers die cliënten, mantelzorgers en Saars bij elkaar brengen."

De Saars kunnen ingehuurd worden voor licht huishoudelijk werk, hulp bij de dagelijkse activiteiten en als gezelschap. Het is een snelgroeiende organisatie, de vraag naar particuliere mantelzorg stijgt explosief. Bouwdewijns: ,,Veel mantelzorgers zijn rond de 50, 60 jaar. Zij hebben heel wat balletjes hoog te houden. Zij moeten voor hun ouders zorgen, maar hebben zelf ook kinderen en kleinkinderen. Bovendien werken de meesten. Ook woonzorglocaties, zoals verzorgingshuizen, weten ons te vinden. Saars worden ingehuurd, omdat ze zelf te weinig personeel hebben. Dat geldt nog sterker in vakantieperioden."

Match

Als Bouwdewijns een aanvraag binnenkrijgt, gaat zij op gesprek bij de cliënt. Al pratende krijgt zij een idee wat voor iemand er gezocht wordt. Van de Saars die zich aanbieden, wordt een profiel gemaakt waar hun achtergrond, interesses en persoonlijke situatie instaat. Indien er een match gevonden wordt, volgt een kennismakingsgesprek. De cliënten moeten de 23 euro per uur in principe zelf betalen, eventueel uit hun persoonsgebonden zorgbudget.

Verboven: ,,Ik ben bij mevrouw Rooijackers terechtgekomen op vraag van de familie. Ik ging al naar de schoonvader van Christine die inmiddels is overleden. Bij mevrouw Rooijackers kom ik om boodschappen te doen en te koken. Als ik er ben, hebben we het gezellig, maar het is voor cliënten niet altijd makkelijk te accepteren dat er iemand moet komen." Mevrouw Rooijackers: ,,Het liefst doe ik alles zelf, maar ik kan nooit meer zonder rollator. Ik kan het niet alleen, maar ik woon nog wel zelfstandig."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement