Volledig scherm
Optreden van Luv in Best. © Bert Jansen

Luv in Best: na veertig jaar eindelijk thuiswedstrijd voor José

VideoBEST - De liedjes van Luv slaan nog net zo aan als in de jaren '70, bewees de meidengroep zondagmiddag tijdens een optreden in Best. En ook alle teksten en danspasjes kennen de fans na veertig jaar nog steeds.

Terwijl het podium en de zaal in Quatre Bras in Best nog leeg is, zijn twee dames alvast begonnen de spieren los te krijgen. Terwijl de CD van Luv uit de speakers knalt, oefenen Herma van der Windt (bijna 80)  en Fia van Assen (bijna 70) alvast hun danspasjes op de klanken van vervlogen tijden. Sinds hun mannen tien jaar terug overleden zijn, gaan de Vlaardingse dames altijd samen de hort op. “Ieder weekend gaan we ergens dansen”, zegt Helma. In eerste instantie ging ze in haar eentje, totdat Fia, op dat moment nog een onbekende, op haar schouders tikte. “Ben jij hier ook alleen?” Nu zijn ze beste vrienden en danspartners. “Onze dokters zeggen: Volhouden, dansen is het beste medicijn.”

'Hedde die flat nog'
Samen met ongeveer 150 anderen, bijna allemaal fanclubleden, zijn ze vanuit het hele land naar Best gekomen, de plaats waar een van de zangeressen José Hoebee opgroeide en sinds een halfjaar weer woont. Een van de weinige Bestenaren in de zaal is Ad Meulengraaf. Hij kent haar nog van voor ze met Luv als eerste Nederlandse meidengroep furore maakte. “José werkte als klein meisje in de speelgoedwinkel van mijn ouders. Ze is als een zusje voor mij”. Toen hij haar een halfjaar geleden sprak en ze verzuchtte doodongelukkig te zijn in het Westen, regelde hij dat ze een dag later weer terug kon naar Best. “Ik belde een vriend op die een flatje te huur had staan. Harry, hedde die flat nog?” “Die is al vergeven”, zei hij. Tot Ad liet doorschemeren voor wie het was. “De Jose?! Dan regel ik wel iets.” Haar hond Toontje logeert al 6 maanden bij hem op de boerderij.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Optreden van Luv in Best. © Bert Jansen

Limo's en kleedkamers
Haar terugkomst in het dorp waar ze bijna twintig jaar weg was, werd gevierd met een welkomstfeest, een echt optreden kon niet uitblijven. “Ik ben blij dat ik hier weer woon en het is natuurlijk extra fijn dat vandaag iedereen eens naar mij komt in plaats van andersom”, zegt Hoebee. Met Luv trok ze jarenlang van podium naar podium door het hele land en ver daarbuiten. “Soms zeggen ze wel eens: jij hebt de hele wereld gezien, maar het enige dat ik zag waren limo’s en kleedkamers.” De succesjaren beleefde ze als een waas. “Soms vergat ik in welk land ik was. Pas nu besef ik hoe bijzonder het was en geniet ik echt als we optreden.”

Jeugdidolen
Haar fans genieten al veertig jaar en meezingen doen ze nog net zo hard. Van oudsher hadden ze een grote aanhang binnen de gayscene en nog steeds, blijkt als in de zaal opvallend veel modieus geklede mannen zijn die alles woord voor woord kennen. Een van hen is Mark Maas uit Milsbeek, die zijn jeugdidolen voor het eerst live ziet. “In de dorpskroeg draaiden ze hun nummers ook altijd.” Hij lacht. “Al was ik meestal degene die ze aanvroeg.”

Volledig scherm
Optreden van Luv in Best. © Jesper de Vaan

Best e.o.