Volledig scherm
© Rene Manders

Maanden vertraging voor schoolwoningen in Best

BEST - De bouwplannen bij de voormalige dependance van basisschool De Klimboom in Best lopen verder vertraging op. De rechter stuurde donderdag de gemeente en woningstichting Thuis terug naar huis om de nieuwe plannen verder uit te werken.

De bezwaarmakers, omwonenden van de Zweefheuvel, gaven echter direct al aan ook geen heil te zien in deze nieuwe plannen. En dus ziet het hele gezelschap elkaar over drie maanden vermoedelijk weer terug bij dezelfde rechter.

Bezwaar
Drie omwonenden maakten bezwaar tegen de 26 appartementen die waren voorzien in het leegstaande schoolgebouw. Tussen het indienen van hun bezwaren en de feitelijke gang naar de rechter zijn de plannen echter alweer aangepast. Nu staan er nog 22 appartementen gepland; 16 woonunits voor alleenstaanden van 35 vierkante meter en 6 tweepersoonsappartementen. Maar omdat over deze nieuwe plannen nog geen officieel besluit was genomen, werd bestuursrechter De Lange voor het blok gezet.

,,Alleen als de oorspronkelijke plannen weer op tafel liggen, kunnen we instemmen. Dat betekent 12 appartementen, niet meer”, zei Erik van der Grinten, een van de omwonende bezwaarmakers.

Waar zijn ze aan toe
Buurtbewoners zijn bang dat er groot verloop zal zijn in de kleine sociale huurappartementen. Wie er komen te wonen is voor de omwonenden ook onduidelijk. Statushouders, studenten, expats of ouderen? Ze willen weten waar ze aan toe zijn. ,,De woningen zijn zo klein, het lijken wel kippenhokken. Als je de kans hebt om daar weg te komen, zul je het niet laten. Daarom zijn we bang voor veel verschillende huurders die nooit een band opbouwen met hun omgeving. Daarnaast zijn er voor zoveel appartementen te weinig parkeerplekken. Die kunnen ze nooit op eigen terrein realiseren.”

Dat laatste moest een woordvoerder van de gemeente en woning-stichting Thuis erkennen. Zeker vijf parkeerplaatsen zullen in de openbare ruimte moeten worden gerealiseerd. Inkrimping van het aantal woningen is volgens de woningstichting niet mogelijk omdat het hele plan dan financieel niet meer haalbaar is.

Om het plan met de 22 woningen gerealiseerd te krijgen, zal de gemeente een nieuwe omgevingsvergunning moeten aanvragen en afgeven. Daarop kan dan weer bezwaar worden gemaakt. De rechter stelde daarom voor om de zaak op te schorten. Hij voegde er nadrukkelijk aan toe dat alle partijen in de tussentijd alsnog konden trachten om tot een oplossing te komen.

Best e.o.