Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx

Massale vechtpartij in rechtbank Den Bosch, zitting dodelijke schietpartij Salsa Breeze hervat

UpdateDEN BOSCH - Wat de allereerste procedurele rechtszitting moest worden van Toon N. (39) die op een feest in Best begin november 2017 een Bosschenaar doodschoot, liep meteen uit op een massale vechtpartij. De lijvige verdachte zat nog niet of vanuit de bomvolle publieke tribune sprong een man over de banken naar voren en viel hem aan.

Meteen kwamen ook anderen overeind en vlogen naar voren. De verdachte werd meteen ontzet door de parketpolitie en vliegensvlug afgevoerd naar het cellenblok. Anderen probeerden de massa, deels woedend, deels hevig ontzet te kalmeren. Dat lukte pas na een minuut of tien.

Lees verder onder de video

Bedreiging

Eenmaal in de gang bleef het onrustig. Zodra de politie iemand aansprak op gedrag, werden anderen daar boos om en begonnen te trekken en uit te dagen. Een familierechercheur riep iedereen om haar heen en vroeg namens de naast haar staande vader van het slachtoffer om respect en beheersing. De helft ging naar buiten, de rest bleef in de gangen. Een verslaggever van Omroep Brabant werd even bedreigd. Maar woede maakte steeds meer plaats voor verdriet.

Officier van justitie Janine Kramer, de drie rechters en advocaat Jan-Hein Kuijpers keken heel even toe maar zonderden zich op aanraden van de politie ook snel af. De zaal toonde veel sporen van het geweld: een tafel is kapot, het dossier van Kuijpers ligt verspreid over de vloer. 

De rechtbank was tijdelijk gesloten en de groep mensen die de chaos veroorzaakte is gevraagd het pand te verlaten. De zitting, waarbij vanaf nu alleen de ouders en de pers worden toegelaten, ging na een halfuurtje verder. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Volledig scherm
Dode (33) en gewonde na schietpartij bij Beachclub Sunrise op Aquabest in Best. © Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement