Volledig scherm
© Erna Lammers

Meer bouwprojecten in Best zijn onzeker door claims projectontwikkelaars

BEST - Niet alleen Aarle, ook Steegsche Velden en Dijkstraten in Best vallen onder de zestien grote regionale woningbouwprojecten waarvan de noodzaak opnieuw wordt bekeken. Dat staat in een memo, dat ter voorbereiding van een besloten raadssessie maandagavond, openbaar is gemaakt.

Op het merendeel van de nog resterende bouwgrond rusten claims van projectontwikkelaars, blijkt verder. Die zijn ontstaan door deals: in ruil voor een goede grondprijs mochten zij woningen bouwen. Als zij winst mislopen, eisen ze schadevergoeding. Over het overleg dat plaatsvindt tussen Helmond, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Best, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre laat de gemeente zich niet uit. 'Dat kan de onderhandelingspositie van de gemeente schaden', luidt de verklaring. Het tweede memo is daarom niet openbaar gemaakt.

Als Aarle - en dus ook volgende fases van Steegsche Velden en Dijkstraten niet doorgaan - kost dat miljoenen euro's. CDA-raadslid Paul Gondrie sprak enkele weken geleden al in een raadsbijeenkomst van een bedrag van - in het slechtste geval - 24 miljoen. Wethouder Marc van Schuppen (Best Open, ruimtelijke ordening) liet zich toen ontvallen 'dat er nog wel wat bedragen bij komen'.

De noodzaak die er in het verleden was om in de dorpen rond Eindhoven veel woningen te bouwen, is in de loop der jaren verdwenen. Dat komt onder andere door de wooncrisis en het feit dat Eindhoven meer woningen kan bouwen dan aanvankelijk gedacht.

Best e.o.