Volledig scherm
Projectleider Ruud Temme (links) en wethouder John Verheijen met het nieuwe centrumplan. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Meer parkeren en meer bomen in centrum Best

BEST - Na de grootscheepse verbouwing in 2016 gaat de gemeente Best dit jaar vrolijk verder met het aanpassen van het centrum. Vooral de Nazarethstraat wordt grondig vernieuwd. Ook bij de Sint Odulphuskapel wil de gemeente herinrichten.

Om de plannen te laten zien, loopt wethouder John Verheijen als een volleerde toeristische gids door Best. Hij wijst hier en daar aan wat er komend jaar moet gebeuren. Hij vertelt dat de eerste zichtbare werkzaamheden begin april van start zullen gaan.

Spotlights
De Odulphuskapel wordt straks helemaal omsloten door een weg. Daardoor komt de kapel op een soort eiland te staan. Bovendien worden er wat extra spotlights op de kapel gericht. Verheijen: "Het is een mooie kapel, maar die gaat nu nog te veel verloren. Hij valt zo weg."

Ook de bocht naar de Hoofdstraat wordt aangepast. Volgens de gemeente is die bocht te kort voor bussen of vrachtwagens. Achter de kapel, bij het pad naar de Molenstraat, wil de gemeente een verscheidenheid aan bomen planten: een arboretum. Ruud Temme, projectleider van de gemeente, wil er 'een leerding van maken'.

Even verderop, voor de winkels van het reisbureau en de audicien, houdt de wethouder opnieuw halt: "Zie je die rare knik die hier in de weg loopt? Die gaan we eruit halen. De weg loopt straks rechtdoor en dan met een haakse bocht richting de kapel. Daardoor komt er extra ruimte vrij voor parkeerplaatsen."

Omsloten
Ook het centrale plein voor het gemeentehuis krijgt een nieuwe look. Er komen twee extra gebouwen om het plein te staan: "Een plein is pas een echt plein als het omsloten is."

Daarom was er een enorm gebouw gepland op de plaats waar nu bezoekers van de Albert Heijn parkeren. De supermarkt bleek echter veel waarde te hechten aan de parkeergelegenheid. Bovendien kon het gebouw niet genoeg gevuld worden met ondernemingen waardoor het waarschijnlijk grotendeels leeg zou komen te staan. De gemeente heeft daarom het plan herzien en wil nu een veel kleiner gebouw.

Temme denkt dat de totale kosten zo ongeveer tussen de 1,8 en 2 miljoen euro zullen uitkomen. "Maar dat is dan wel inclusief een nieuw riool."

Best e.o.