Volledig scherm
Buurtschap Aarle in Best © FotoMeulenhof

Miljoenenverlies voor wijk Aarle in Best

BEST - Menig raadslid had er moeite mee: instemmen met een voorstel dat de gemeente Best miljoenen euro's zal kosten. Maar als er maandagavond tijdens de raadsvergadering een 'nee' was gevallen tegen de regionale woonafspraken, zou het afgeslankte plan voor mega-wijk Aarle van tafel worden geveegd.

Een consequentie die Best financieel vrijwel zeker niet kan dragen. ,,Dan staan we er nog vele malen slechter voor", beargumenteerde CDA'er Paul Gondrie. ,,We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we dít verlies nog wel kunnen afschrijven."

Woningen bouwen

Aarle mag volgens de woonafspraken die de wethouders van Best, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven, Eindhoven, Nuenen, Waalre, Geldrop-Mierlo en Helmond hebben gemaakt, nog maximaal 880 woningen tellen. Jaren geleden had Best de verplichting om duizenden woningen te bouwen. Vóór de huizencrisis moest de wijk nog 3.400 woningen groot worden.

Best heeft in het verleden veel grond voor een relatief lage prijs gekocht van projectontwikkelaars. In ruil daarvoor mochten zij in eerste instantie die 3.400 woningen bouwen. Doordat dat aantal fors is teruggebracht, heeft Best te maken met een groot verlies. Hoe groot dat is, mocht niemand gisteravond hardop uitspreken. De raad is daarover in besloten sessies bijgepraat, maar heeft geheimhoudingsplicht.

Dan steekt het dat Eindhoven wél volop bouwt, zoals op oude fabrieksterreinen. De nieuwe woonafspraken laten het toe. ,,We waren onaangenaam verrast dat wethouder Yasin Torunoglu een extra bouwoffensief aankondigde", sprak Leon Kennis van Best Open.

Compensatie

Compensatie voor het verlies komt er vanuit de regio niet. Best heeft zelf gekozen actief grond op te kopen voor Aarle. ,,Andere gemeenten hebben alleen het bestemmingsplan gewijzigd", zei wethouder Marc van Schuppen. Mocht Aarle uiteindelijk kleiner worden dan de 880 woningen, dan kan Best een beroep doen op de andere gemeenten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement