Volledig scherm
© Thinkstock

Motie: AED's voor heel Best

BEST - In Best moeten zoveel openbaar toegankelijke defibrillatoren komen te hangen dat burgerhulpverleners bijna overal binnen zes minuten bij een slachtoffer met een hartstilstand kunnen komen.

Een motie van deze strekking is maandagavond tijdens de behandeling van de begroting door de hele gemeenteraad aangenomen. Wethouder John Verheijen (VVD, financiën) heeft de opdracht gekregen te onderzoeken hoeveel AED's (automatische externe defibrillatoren) nodig zijn, waar die moeten worden geplaatst en hoeveel geld daarvoor nodig is. Het besluit valt na berichtgeving in deze krant over een tekort aan voor burgerhulpverleners bereikbare AED's. Zo hangen in Best weliswaar 49 hartdefibrillatoren, maar de meeste ervan zijn niet algemeen toegankelijk. Een uitzondering is de AED die onlangs is aangeschaft met het buurtbudget van de wijk Speelheide.

In de paar maanden dat het apparaat er hangt, is al vijf keer een oproep van de 112-meldkamer gegaan naar een burgerhulpverlener om de AED voor een slachtoffer op te halen. Vier van de vijf keren ging het om een slachtoffer van buiten de wijk.

Best e.o.