Volledig scherm
ter illustratie © FR076 Van Assendelft Fotografie

Nieuwe kliko's Best roepen veel vragen op

BEST - Wanneer moet ik welke afvalbak buiten zetten? En gaan de nieuwe kliko's mij geld kosten? Zomaar 2 vragen die regelmatig de revue passeren bij de demonstraties van de gemeente over de nieuwe inzamelwijze van afval. Want het besluit om de oude containers te vervangen, zorgt vooral voor veel vragen bij inwoners.

"Ik heb nog geen keuze gemaakt, want het is mij nog niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is." Mevrouw Leijtens is één van de vele bezoekers die naar het winkelcentrum Heivelden zijn gekomen. Zij geeft aan nog niet veel vertrouwen te hebben in het nieuwe plan. "Ik ben bang dat ik door de vele afvalbakken het overzicht ga kwijtraken. Wanneer moet iets bijvoorbeeld aan straat staan? Nu is dat soms al lastig doordat je oudpapier, plastic en containers op bepaalde momenten buiten moet zetten. Laat staan dat je daar nog extra bakken bij moet optellen. Ik wil daarom weleens weten hoe het nu precies zit."

Op prijs gesteld
De vragen van mevrouw Leijtens en andere aanwezigen in winkelcentrum Heivelden worden beantwoord door medewerkers van de gemeente. Wil Welvaarts, projectleider bij de gemeente, vindt het belangrijk dat deze momenten worden georganiseerd. "Het wordt op prijs gesteld door de mensen. Zij zitten met veel vragen en die proberen wij zo goed mogelijk te beantwoorden."

Veel mensen van het winkelend publiek nemen een kijkje wanneer zij een grote groep mensen zien staan. De hoeveelheid mensen verbaast Welvaarts. "Het is veel drukker dan wij hadden voorzien. Niet alleen in Heivelden, ook op andere plaatsen. In het Wilhelminadorp hadden we nog maar net onze spullen uitgeladen of de vragen stroomden al binnen."

Na een halfuur vragen stellen en luisteren naar antwoorden, houdt mevrouw Leijtens het voor gezien. Ze is niet helemaal overtuigd door het verhaal. "Mijn vragen zijn beantwoord, maar ik denk er het mijne van." Ze vormt volgens Welvaarts ervaringen een uitzondering op de regel. "Vijfennegentig procent van de mensen die ik spreek, is uiteindelijk wel positief. Je houdt altijd een groepje notoire klagers die zich niet laten overtuigen."