Volledig scherm
Foto Bert Jansen

Nog onbekend hoeveel geld overvallers Brink's in Best hebben buitgemaakt

BEST - Waardetransportbedijf Brink’s wil niet zeggen hoeveel geld de overvallers van het filiaal in Best woensdagavond laat hebben buitgemaakt. De politie tast nog in het duister over de identiteit van de daders. De recherche heeft donderdag de hele dag onderzoek gedaan en medewerkers van het bedrijf gehoord.

De overvallers zijn via het achter het bedrijfspand gelegen bosgebiedje op het terrein gekomen. Hier werden twee hekken opengeknipt. Vervolgens werd een achterdeur uit het pand geblazen. De hele operatie heeft zich in 10 tot 15 minuten tijd voltrokken. Niemand van de 10 aanwezige medewerkers van Brink’s raakte gewond. Veel informatie wil de politie, hangende het onderzoek, nog niet kwijt. Bij de zoektocht naar de daders werd ‘s nachts en ook overdag een helikopter ingezet. Ook de bosschages die het bedrijventerrein scheiden van de snelweg en het paadje (Ploegstraat) dat er langs loopt, werden onderzocht.

Agenten beschoten met automatisch geweer

Vermoedelijk zijn de daders ontkomen via het ten zuiden van het bosperceel gelegen paadje, de snelweg en de Provincialeweg N397. Woensdag rond 23.20 uur werd op deze weg tussen Eersel en Bergeijk de auto van agenten beschoten, toen zij een grote, donkere auto wilden aanhouden. Niemand raakte gewond, wel zaten er meerdere kogelgaten in de auto. Na de beschieting staakte de politie de achtervolging. „Het protocol schrijft voor dat je in dit soort situaties eerst een veilig heenkomen moet zoeken”, zegt politiewoordvoerder Passchier. „Als je leven in gevaar is, mag je natuurlijk terugschieten. Maar jezelf in veiligheid brengen staat voorop.” De politie houdt er rekening mee dat de overval en de beschieting verband houden met elkaar, maar wil de twee zaken nog niet direct met elkaar verbinden. De N397 bleef tot 8.40 uur afgesloten. In 2011 maakten overvallers 12 miljoen buit bij een overval op het gelddepot van Brink’s in Amsterdam. De achtervolging door de politie eindigde op de Noord-Brabantlaan in Eindhoven, waar de daders ontkwamen. Vorig jaar februari werd in Leende een geldwagen van Brink’s overvallen. De daders werden snel gepakt.

Verdacht object gevonden

In het pand van Brink's kon de recherche de eerste uren nog niet veel doen. Bij de eerste inspectie van het gebouw na de overval werd explosief materiaal aangetroffen, dat mogelijk door de overvallers was achtergelaten. De Explosieven- en Opruimingsdienst (EOD) heeft dit rond 7.00 uur onschadelijk gemaakt. Pas daarna kon de technisch en tactische recherche starten met het onderzoek en de eerste verhoren van de werknemers.

Dit onderzoek gaat volgens de woordvoerder de hele dag duren. Of mensen zijn bedreigd of met geweld te maken hebben gehad, kon de politie nog niet zeggen.

Ook het aantal daders is nog onbekend. Duidelijk is evenmin of de overvallers geld of andere waardevolle spullen hebben buitgemaakt. "Als we dat al weten moeten we dat eerst met Brink's bespreken, voordat we het naar buiten brengen. De eventuele buit is natuurlijk ook daderinformatie", zegt een woordvoerder van de politie.

Brink's vaker overvallen

De laatste jaren kreeg Brink's regelmatig te maken met overvallen. In juni 2011 werd een filiaal in Amsterdam-Zuid op gewelddadige wijze overvallen. Na tussenkomst door de politie crashte een van de vluchtauto's op de A2.

Vorig jaar werd in Leende een wagen van het waardetransportbedrijf overvallen. De daders konden vrijwel meteen worden gepakt.

Het filiaal van Brink's in Best is rond 23.00 uur overvallen. Korte tijd later, omstreeks 23.30 uur, zagen agenten een verdacht voertuig op de provinciale weg (N397) tussen Eersel en Bergeijk. Zie onderstaande kaart voor de exacte locaties.

Volledig scherm
Foto Bert Jansen
Volledig scherm
Brink's te Best © Bert JAnsen
Volledig scherm
Foto Bert Jansen
Volledig scherm