Volledig scherm
© Thinkstock

Nota WMO en Zorg gepresenteerd in Best

BEST - Deze week werd de nota 'Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg 2017 t/m 2020' gepresenteerd door PvdA-wethouder Bert van Drunen (WMO en Zorg).

"Wij willen verder bouwen aan een samenleving waarin niet het individu hoogtij viert, maar waarin we weer wat meer oog hebben voor elkaar. De WMO geeft de gemeente de opdracht om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Mensen die dit niet op eigen kracht kunnen moeten daarbij geholpen worden door de buren, eigen kinderen, de wijk of door vrijwilligers waarbij de gemeente zonodig ondersteunt."

Van Drunen neemt als voorbeeld het GGD-onderzoek dat overgewicht bij Turkse kinderen( vooral jongens) constateert. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun eetpatroon, maar ook met het feit dat veel Turkse kinderen te weinig bewegen."

Om dit nieuwe beleid uit te kunnen voeren is 9,5 miljoen euro beschikbaar. De helft is gereserveerd voor maatwerkvoorzieningen zoals begeleiding, huishoudelijke ondersteuning, vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen. De andere helft wordt gebruikt voor subsidies aan professionele en vrijwilligersorganisaties , onderzoekkosten en uitvoering gezondheidsbeleid.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Best e.o.