Volledig scherm
Gerard van Opstal (links) en Jan Roche. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Kift over versleten bankjes Joe Mann Natuurtheater Best

BEST - De houten bankjes van het Joe Mann Natuurtheater liggen er slecht onderhouden bij. Bestenaar Gerard van Opstal wil dat de gemeente ingrijpt. Maar volgens beheerder Jan Roche komt dat nog dit najaar helemaal in orde.

Een parel middenin de bossen, zo wordt het Joe Mann Natuurtheater in Best op de website Bestbijzonder.comMaar wie er de afgelopen zomer een kindervoorstelling heeft bijgewoond, ziet dat de houten bankjes van het ruim vijftig jaar oude openluchttheater behoorlijk zijn afgebladderd.

Bestenaar Gerard van Opstal maakt zich er al een tijdje druk over. Hij zou graag willen dat de gemeente de regie over het beheer van het theater terugneemt. Dat is in 2013 overgedragen aan Jan Roche, eigenaar van het aanpalende Joe Mann-paviljoen. Een vergissing, vindt hij. "Roche heeft het te druk met zijn horeca."

Nog geen drie jaar later ligt het theater er onverzorgd bij, vindt hij. Volgens hem stonden bij de laatste kindervoorstelling van het seizoen de brandnetels op heuphoogte en reden de brommers rakelings langs het publiek. "De gemeente liet voorheen elk voor- en najaar het groen onderhouden en sloeg de planken van de banken jaarlijks voor de winter op", zegt Van Opstal.

Onterechte kritiek

Roche geeft toe dat hij nog weinig aan het onderhoud van de bankjes heeft gedaan, maar wijt dat aan persoonlijke omstandigheden. De kritiek vindt hij niet terecht. "Ik laat het groen wel snoeien, maar tegen onkruid is weinig te beginnen. En ik beschik niet over een gemeentewerf waar ik meer dan 800 meter aan planken op kan slaan." Hij wil ze waarschijnlijk nog dit najaar vervangen door planken van gerecyclede autobanden.

Voorwaarde is wat hem betreft wel dat de toegezegde subsidie van 13.000 euro op zijn rekening gestort wordt. Daar zou best nog eens een probleem kunnen ontstaan. Wethouder John Verheijen (VVD, cultuur en openbare ruimte) zei afgelopen maandag nog dat Roche eerst werk moet hebben afgeleverd voordat het geld komt. "Dat wordt gecontroleerd", verzekerde hij. Maar Roche heeft een andere lezing. "Het contract is al getekend door de gemeente. Als ik heb getekend, en dat gebeurt nadat mijn eenmanszaak is omgezet naar een B.V., moet de gemeente het geld voorschieten."

Plan

Van Opstal gelooft er niet in, evenmin als hij ervan overtuigd is dat een ondernemer een theater erbij kan runnen. "Dat lukt alleen een stichting met veel vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld De Kersouwe in Heeswijk-Dinther", zegt hij. "In de tijd dat het beheer naar Roche ging was ik nog werkzaam bij Stichting Cultuurpassie. We hadden een plan ingediend om de Stichting Vrienden van het Joe Mann Natuurtheater in het leven te roepen en met vrijwilligers een goede programmering op te zetten. Het Joe Mann Paviljoen zou ook mee kunnen doen met de horeca."

Ze hoorden nooit meer wat van het voorstel. "Wethouder Gloudemans zei op een gegeven moment: we hebben het beheer aan Jan Roche gegeven. Je moet met hem praten." Roche: "Natuurlijk kwam het beheer bij mij. Van Opstal heeft nooit meer dan zes kindervoorstellingen per jaar georganiseerd, dan weet je toch dat er van zulke ambitieuze plannen weinig terechtkomt?"

Ondanks de kift blijken beide heren bereid met elkaar op de foto te gaan, vóór het theater. Van Opstal tegen Roche: "Zullen we de strijdbijl begraven en met elkaar samenwerken?" Maar Roche peinst er niet over, zegt hij later tegen het ED. "Ik wilde alleen met hem op de foto om alle wilde verhalen over mij en het theater te ontkrachten."

Volledig scherm
Het Joe Mann-natuurtheater in Best. © ED

Best e.o.