Volledig scherm
© StockExchange

Onzekere toekomst voor buurthuiskamer in Speelheide

BEST - Een jaar geleden richtte buurtinitiatief Samen Sterk in Speelheide in Best een buurthuiskamer op. De activiteiten - voor en door bewoners - worden drukbezocht. Zaterdagmiddag viert de buurthuiskamer tussen 15.00 en 17.00 uur de eerste verjaardag met een open huis.

Het wordt feest, maar wel met een zwart randje. De eigenaar, stichting Welzijnswerk Best Oirschot staat op het punt het pand te verkopen. De opbrengst wordt gestoken in de modernisering van buurthuis Kadans in Wilhelminadorp. Dat leidt tot veel verontwaardiging in de Speelheide.

WBO zegt niet anders te kunnen. "Als De Voeg over twee jaar nog leegstaat, gaan we in de min", zegt facilitair manager John van Soerland. Volgens hem zijn er twee potentiële kopers, die beide in hun plannen rekening houden met de aanwezigheid van een buurthuiskamer.

Dat betekent echter dat het buurtinitiatief Samen Sterk in Speelheide huur moet betalen. "Daar hebben we helemaal het geld niet voor", zegt Ine Meeuwis, een van de initiatiefnemers. "En als we de wijk uit moeten, verliezen we de laagdrempeligheid. Terwijl we juist hebben laten zien dat een buurthuiskamer dichtbij zorgt dat mensen komen."

De gemeente Best laat weten niet op de hoogte te zijn van de problematiek. Wel zou de huiskamer een beroep kunnen doen op een subsidie voor haar activiteiten.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Best e.o.