Volledig scherm
Zwerfafval bij een appartementencomplex aan de Diepenstraat in Best. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oorspronkelijk voorstel voor afvalinzameling in Best zag er anders uit

BEST - De volgende amendementen of moties uit de raad wijzigden het oorspronkelijke collegevoorstel of vulden het aan.

♦ Voor het restafval zou eerst een plastic zak komen. Die is vervangen door een kleine kliko. De redenen voor de PvdA en D66 om met dit amendement te komen waren voornamelijk hygiënisch en esthetisch van aard. Een zak zou ongedierte lokken en het straatbeeld minder aantrekkelijk maken.

♦ Aanvankelijk zou er voor het PMD-afval een aparte kliko worden aangeschaft, met keuze in de maat van de kliko. De VVD vond dat echter verspilling. Volgens een ruwe schatting had de aanschaf van nieuwe containers Best 450.000 euro gekost. Door het amendement van de fractie zijn de bestaande grijze containers omgekat tot kliko's voor het PMD. 

♦ Volgens de PvdA hangt het systeem van gescheiden ophalen af van het gebruiksgemak. De fractie diende - succesvol - een motie in om een gebruiksvriendelijke app te laten ontwikkelen. Die bewoners zou tijdig informeren welke afvalstroom wanneer zou worden opgehaald. De app is er uiteindelijk gekomen. 

♦ Oorspronkelijk hadden inwoners van Best etensresten en tuinafval verplicht moeten scheiden. Door een motie van de VVD kwam er een keuze tussen óf een kliko voor al het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) óf twee emmers: één voor etensresten en één voor tuinafval. 

♦ Het scheiden van luiers- en incontinentiemateriaal was in eerste instantie een verplichting. Ook daar is van afgeweken, in ieder geval tijdelijk. De raad stemde voor een amendement van de VVD om die verplichting los te laten. 

♦ Tijdens een raadsvergadering ruim een jaar later diende Gemeentebelangen nog een amendement in, dat unaniem werd gesteund. Ouders met kleine kinderen hebben sindsdien recht op een gratis extra luieremmer. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement