Volledig scherm
© Henk van den Heuvel

Ouderen in Best kunnen langer thuis blijven wonen dankzij een Saar

BEST - Kwetsbare ouderen willen én moeten langer thuis wonen , thuiszorginstellingen ontbreekt het vaak aan mankracht en tijd om voldoende zorg in de thuissituatie te verlenen en mantelzorgers( vaak de kinderen) worden overbelast. Extra mantelzorg aan huis is dan vaak een uitkomst. Het geld dat bespaard wordt doordat opname in een verpleeghuis wordt uitgesteld, kan dan gebruikt worden voor betaalde mantelzorg.

Saar aan Huis zorgt sinds april van dit jaar in de regio Eindhoven voor zo`n persoonlijke hulp en dienstverlening aan huis met als doel mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen in hun eigen woonomgeving. Vincent Bakx en Karin Bouwdewijns uit Best komen beiden uit de zorg en zagen op hun werkplekken dat sommige mensen in een verpleeghuis met ondersteuning langer thuis zouden kunnen blijven wonen. "Ook verpleeghuizen kunnen door het ontbreken van mankracht en tijd (te) weinig hulp bieden aan kwetsbare ouderen", geven ze aan. "Wij bieden particuliere ouderenzorg bij mensen thuis, zodat opname in een verpleeghuis uitgesteld wordt en de 'eigen' mantelzorgers ontlast worden. Je kunt dan denken aan het samen boodschappen doen, maaltijden bereiden, lichte huishoudelijke klusjes doen of gezellig een spelletje doen. Kortom een aanvulling op de reguliere thuiszorg en ontlasting van de mantelzorgers."

Het Nationale Ouderenfonds ondersteunt dit nieuwe initiatief, maar pleit wel voor een algemeen keurmerk voor elke instantie die betaalde mantelzorg aan huis biedt, zodat goede hulp aan de kwetsbare oudere in de thuissituatie gewaarborgd is. Zie voor meer informatie de website www.saaraanhuis.nl.

Lees het hele verhaal in het ED van vrijdag of via de digitale krant.

Best e.o.