Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Rabobankgebouw Best voortaan 'Cultuurbank'

BEST - De Rabobank wilde graag een filiaal in Best behouden, maar het enorme pand aan het Raadhuisplein was de bank te groot geworden. Daarom is een groot deel van het bankgebouw voortaan cultureel centrum. Zaterdag werd de 'Cultuurbank', want zo heet het gebouw, officieel geopend.

De naam komt voort uit een wedstrijd onder Bestenaren. De beste inzending zou de naam van het centrum worden en dat is dus 'Cultuurbank' geworden. De naam is een logische samentrekking van de functie van het gebouw en van het verleden. In de Cultuurbank is voortaan ruimte voor verschillende culturele instellingen zoals bijvoorbeeld muziekschool Key for Music, Best Duurzaam en de Lokale Omroep Best. Ook wordt er dansles gegeven. De Rabobank blijft zelf gezeteld in een klein deel van het gebouw. Verder is er een bibliotheek en een grand café, dat alleen nog geen horecavergunning heeft. Voor de officiële opening is een uitzondering gemaakt en dus kan er geproost worden op het project.

Erfenis

Het interieur heeft een wat industriële uitstraling en er is duidelijk geprobeerd om de erfenis van het bankgebouw terug te laten komen in de nieuwe bestemming. Zo hebben twee markante glas-in-loodramen, die vroeger van de bank waren, een prominente plek gekregen op de begane grond.

Ruud de Bruin is één van de vijf initiatiefnemers voor het opkalefateren van het gebouw. De totale bouw heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd, maar het hele project is inmiddels vier jaar geleden opgestart. Trots loopt hij door de drommen mensen die allemaal geïnteresseerd zijn in de nieuwe ruimtes. In de kelder houdt hij halt: "Zie je hoe dik deze deur is? Tientallen centimeters. Dat is de originele kluisdeur nog." In de voormalige kluis slaan nu drie kinderen fanatiek op drumstellen. "Door de dikke muren heeft verder niemand er last van."

Geluiddempers

Ook andere ruimtes in de kelder, die van de muziekschool zijn, hebben dubbele deuren om een kakofonie te voorkomen. Daarnaast zijn er geluiddempers aangebracht om de galm uit de voormalige parkeergarage te halen. "Hier werden vroeger de auto's geparkeerd," herinnert Rabobank-manager bedrijven Harry Maas zich. Hij is ontzettend blij dat een deel van het pand voortaan een culturele invulling krijgt: "Wij vinden dit fantastisch. Als je kijkt naar het bankieren van tegenwoordig, met de digitalisering, dan zie je dat de inloop veel minder is geworden. We hebben dus de vierkante meters niet meer nodig. Zonder negatief te willen zijn, werd het in zekere zin een blok aan ons been. Als je dan zo in de gemeenschap dit kunt doen en die vierkante meters kunnen gebruiken om dit te integreren, met een bibliotheek... Dat is toch fantastisch?"

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement