Volledig scherm
Steenuil © Thinkstock

'Sloop St. Annahof in Aarle bedreigt biotoop zeldzame steenuil'

AARLE - Een steenuil heeft onderdak gevonden in de kippenschuren naast de St. Annahof in buurtschap Aarle bij. Maar het woonhuis met bijgebouwen staat eigenlijk op de nominatie om te worden gesloopt.

Vogelkenner Cor Karsemakers uit Best hoopt dat de uilenbiotoop nog gered kan worden en heeft het college van burgemeester en wethouders daarom vorige week een e-mail en brief gestuurd. De brief om aandacht te vragen voor de steenuil. ,,Als je een van de hokken laat staan of eventueel verplaatst, je plant er vrucht- en bessendragende struiken en zaait er wat kruidachtige soorten, dan zorg je ervoor dat de steenuil misschien wel wil blijven", legt Karsemakers uit.

De e-mail gaat meer in op de cultuurhistorie van de plek. De nu zwaar verwaarloosde kippenstallen zijn gebouwd in de heropbouwperiode, kort na de Tweede Wereldoorlog. Ze laten de overgangsperiode zien van keuterboer naar intensieve veehouderij. ,,In mijn jonge jaren ben ik er vaak gaan helpen en het zou mooi zijn als mijn kleinkinderen straks in een van die hokken weer kippen konden voeren en eitjes uit de legnesten halen", schrijft Karsemakers hoopvol.

De gemeente Best laat in een reactie weten 'in principe' alle opstallen te slopen. ,,Nog langer wachten op duidelijkheid over eventuele herontwikkeling van het perceel wordt niet verantwoord geacht vanuit veiligheid", meldt een woordvoerder namens wethouder Marc van Schuppen (Best Open, erfgoed/buitengebied). Maar hij wil wel bekijken of een van de schuren in samenspraak met omwonenden en natuurorganisatie IVN Best kan blijven staan. ,,Volgens IVN zou de uil er niet wonen, wel fourageren", aldus de woordvoerder.

Best e.o.