Volledig scherm
Sport Center Spear

Sporten in een oude Batafabriek Best: ''Dit wordt een mini Strijp-S''

BEST - De voormalige kousenfabriek van schoenenproducent Bata krijgt weer bewoning. Eigenaren Marco den Exter Blokland en zijn vrouw Mara van Sport Center Spear in Best naderen het eind van een megaverbouwing. Eind deze week verhuizen de fietsen, loopbanden en crosstrainers, op 2 januari verhuizen ze definitief in het rijksmonument.

De verbouwingskosten: 150.000 euro, gefinancierd met crowdfunding. ,,In vier dagen tijd hebben we via de site het geld binnengehaald", zegt Marco met gepaste trots. ,,Je moet niet denken dat het daar minder streng aan toe gaat als bij de bank. Slechts 9 van de 100 aanvragen komen op de site. We hadden een goede video en een goed verhaal. De meeste fitnesscentra worden kleiner, wij juist groter. We breiden uit met een dojo voor judo, jiu jitsu, hapkido, boksen en thaiboksen. En we bieden personal training aan."

Mini Strijp-S
Enkele jaren geleden had wooncoöperatie Wooninc. nog grootse plannen voor de herontwikkeling van de gebouwen. Onder invloed van de crisis op de huizenmarkt kwam er echter de klad in. Het huidige Bata Industrials maakt op het moment nog maar gebruik van circa 40 procent van de ruimte. De rest van de schoenfabriek uit 1934, de kousenfabriek en het kantoor uit 1938 staat leeg.

Sport Center Spear is de eerste huurder die Bata Heritage heeft aangetrokken om het fabriekscomplex een nieuwe bestemming te geven. Binnenkort volgen er waarschijnlijk meer. Marco: ,,Bijna alles is verhuurd. Dit wordt een mini Strijp-S."

Spear - Sfeerimpressie from Pepijn v Kessel - TrawantenMedia on Vimeo.

Best e.o.